26. 06. 2014 Nadácia Pontis

Operný galakoncert na pomoc postihnutým povodňami

Vyzbierané peniaze sa rozdelia rovným dielom medzi humanitárne organizácie.

NOVÉ ZÁMKY. Ľuďom, organizáciám a donorom, ktorí pomohli povodňami postihnutému Srbsku a Bosne a Hercegovine je venovaný 10. ročník operného galakoncertu „Otokar Klein a jeho priatelia“, ktorý bude 28. júna v amfiteátri v Nových Zámkoch. Koncert organizujú ARS Centrum Bratislava a Jobintegra, n.o. Za organizátorov agentúru SITA informovala Monika Ščevovichová.

Na koncerte vystúpia maďarské sopranistky Erika Miklósa a Orsolya Roser, ruská sopranistka Marina Shagusch, slovenská mezzosopranistka Jitka Sapara – Fischerová a ruský barytonista Sergej Tolstov. Záštitu prevzal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Vstupné je dobrovoľné, vyzbierané peniaze sa rozdelia rovným dielom medzi organizácie Nadácia Pontis, Adra Slovensko, Slovenská katolícka charita a Človek v ohrození, ktoré realizujú humanitárnu intervenciu s partnerskými organizáciami v Srbsku a v Bosne a Hercegovine. Zbierka sa bude konať pred, počas celého trvania podujatia aj po akcii, ktorá je registrovaná Nadáciou Pontis na MV SR

Celú túto aktivitu zastrešuje nezisková organizácia Jobinetgra, ktorá zamestnáva zdravotne postihnutých. Začiatkom roka získala štatút chránenej dielne. Podľa riaditeľa neziskovky Mariána Barana „úspešnosť priebehu tejto akcie svedčí o schopnosti a profesionálnych zručnostiach ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sa na základe svojho osudu dobrovoľne vložili do získania pomoci pre srbský a bosniansky národ,“ spresnil Baran.

Operný spevák Otokar Klein tento koncert organizuje každý rok. „Zachytil som informáciu o organizovaní humanitárnej pomoci pre Srbsko. Podarilo sa mi kontaktovať priateľov z minerálnych vôd Mitická a Novofruct, ktorí promptne zareagovali a projekt podporili svojimi produktmi. Koncert je pridanou hodnotou, kde sa môžem osobne podieľať na získaní prostriedkov na podporu. Preto bude 10. jubilejný ročník benefičný a zameraný na podporu Srbsku a Bosne a Hercegovine,“ vysvetlil Klein. Potravinovú pomoc poskytli spoločnosti Penam a Adano, potravinovú a finančnú pomoc poskytla spoločnosť SHP Group.

Adra Slovensko k 19. júnu vyzbierala niečo vyše 4 000 eur, Človek v ohrození viac ako 6 000 eur. Slovenská katolícka charita vyzbierala 53 627 eur a vyslala kamión s vodou, potravinami a hygienickými potrebami do Srbska (Caritas Valjevo) a Bosny (Caritas Sarajevo, Odžak) v hodnote viac ako 30-tisíc eur. Časť peňazí použili na krízovú pomoc hneď po povodniach. Zostatok bude použitý na projekty obnovy zariadení a obydlí. Nadácia Pontis k 23. júnu vyzbierala 8 627 eur.