15. 05. 2014 Nadácia Pontis

Neziskovky si otvoria jednodňové reštaurácie

Slovensko sa stane v sobotu 17. mája 2014 súčasťou medzinárodného festivalu jedla Restaurant Day.

http://s.sme.sk/r-rss/7201780/bratislava.sme.sk/neziskovky-si-otvoria-jednodnove-restauracie.html

Nie len neziskové organizácie si otvoria jednodňové reštaurácie a umožnia tak návštevníkom nazrieť do kuloárov ich aktivít.

BRATISLAVA. Populárnu akciu Restaurant Day začali organizovať vo Fínsku v roku 2011, odvtedy sa koná približne v tridsiatich krajinách sveta. Zapojiť sa do nej môže ktokoľvek a kdekoľvek. Stačí si otvoriť vlastnú jednodňovú reštauráciu, kaviareň či bar. U seba doma, na chodníku pred domom, vo dvore či v kancelárii. Na rozdiel od tradičných pop-up reštaurácií, ktorých cieľom je zisk, Restaurant Day je o pohostinnosti, spoznávaní nových ľudí a o kultúre jedla, hovorí Sandra Štasselová z občianskeho združenia Vnútroblok, ktoré prevádzkuje mobilnú záhradu na Sasinkovej ulici v Bratislave. Návštevníci tak môžu stráviť príjemný deň s spoločnosti zaujímavých ľudí, dozvedieť sa viac o ich aktivitách a zaplatením za nimi pripravené kulinárske špeciality podporiť ich prácu. Podujatie sa koná v rámci darcovskej platformy Dobrá krajina.

Kde sa v sobotu jesť?

Liga za ľudské práva ponúkne afgánsku, indickú a somálsku kuchyňu vo vieche Drevená dedina na trhovisku Žilinská. V tradične slovenskej krčme pripravia exotické jedlá samotní utečenci. Vo dvore Pisztoryho paláca bude pohybové divadlo Len tak tak podávať zdravé bylinkové špeciality. Popri ochutnávaní sa návštevníci môžu naučiť aj základy tanga. Zvedavci sa môžu pomotať zákutiami sídliska Kopčany v Petržalke a nájsť nízkoprahové centrum Ulita s ich terénnymi pracovníkmi. Okrem rozprávania o živote v tejto časti mesta, môžu ochutnať ich domáci mrkvový koláč.

Do mobilnej záhrady na Sasinkovej pozýva aj občianske združenie Vnútroblok. Návštevníci sa môžu pozrieť, ako sa pestuje ovocie, zelenina, či bylinky v meste a ochutnať záhradný burger, či cviklové hranolky. Na Zelenej ulici v kaviarni Kontakt si otvoria reštauráciu ľudia s mentálnym postihnutím zo združenia Bol raz jeden človek, ktorí pripravia netradičné nepečené koláče. V rámci podujatia bude variť aj Jaro Žídek a Ľudmila Swanová, ktorí pripravia grilované mäso vo fúriku a palacinky.

Delikatesy môžte ochutnať v dome sociálnych služieb a chránených dielní Prima v Trnávke. Obsluhovať bude herecký súbor z divadla Ticho a spol, ktorý tvoria ľudia s mentálnym postihnutím. Restaurácia na lúke Otvorená reštaurácia s domácimi lokšami s medvedím cesnakom vznikne aj na lúke vo Weitovom lome na Devínskej kobyle. Pripravovať ich budú ľudia z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktoré sa snaží o zachovanie prírody v okolí Bratislavy. Pri sobotnej prechádzke sa tak môžte stať aj adoptívnym kozím rodičom.

Broskyňovú aj hráškovú polievku si môžte dať na detskom ihrisku na Osadnej ulici, ktorú pripraví združenie Odkaz pre starostu. Okrem dobrého jedla sa návštevníci môžu pridať k skrášľovaniu ihriska, či maľovaniu mobilnej knižnice. V bratislavskej štvrti Päťsto bytov zas navaria architekti z ateliérov GutGut, TOITO a JRKVC.

Okrem Bratislavy sa bude Restaurant day konať aj v Dobšinej, kde si jednodňovú reštauráciu otvoria dve učiteľky, ktoré napísali emotívny list ministrovi školstva. Neskôr založili rodičovské centrum Deti deťom, v ktorom učia mladých rodičov, ako sa starať o domácnosť. Mladé mamičky spolu s deťmi napečú priamo v tomto centre napríklad Dobšinský koláč. Reštaurácie môžu pribúdať, keďže do happeningu Restaurant day sa dá ešte stále zapojiť. Nájdete ich na mape jednodňových reštaurácií na www.restaurantday.org.

Restaurant day Program

Bratislava 09:00 – 14:00 Liga za ľudské práva – Multi kulti menu Viecha Drevená dedina, trhovisko Žilinská 10:00 – 17:00 Bratislavské regionálne ochranárske združenie – Lúčne menu Weitov lom, Devínska kobyla 11:00 – 18:00 Bol raz jeden človek – Hento toto menu Kontakt, Zelená 13 11:00 – 18:00 Len tak tak – Bistro Chez les herbes folles/ U divokých bylín Pizstoryho palác, Štefánikova 25 11:00 – 17:00 Odkaz pre starostu – Piknikové jarné menu – detské ihrisko Osadná 16 11:00 – 22:00 architektonické štúdiá GutGut, TOITO a JRKVC – Bufet v ateliéri Velehrasdská 8 11:00 – 19:00 Deti Dunaja – francúzsko – slovenské špeciality Materské centrum Hojdana, Haburská 2 13:00 – 21:00 Vnútroblok – Záhradné menu Mobilná záhrada, Sasinkova 21 14:00 – 18:00 Ulita – Koláčové menu Komunitné centrum Kopčany, Kopčianska 90 14:00 – 20:00 Stopy snov – Jarné grilovačkové menu Dom sociálnych služieb a chránené dielne Prima, Banšelová 4 Dobšiná 10:00 – 16:00 Detstvo deťom – Dobšinské menu Rodičovské centrum, Zimná 251, Dobšiná a iné

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111