19. 07. 2024 Zodpovedné podnikanie

Naše Mesto prinieslo nový rekord. Vďaka nemu dostanú špeciálny grant až tri organizácie

Osemnásty ročník podujatia Naše Mesto je úspešne za nami. Aj v tomto roku mohli všetci zapojení dobrovoľníci a dobrovoľníčky z firiem aj koordinátori a koordinátorky z organizácií urobiť niečo navyše pre udržateľnosť podujatia a ochranu životného prostredia.

Stačilo neobjednať si nové dobrovoľnícke tričko a prísť v minuloročnom modeli. Túto možnosť využilo viac ako tisíc ľudí, čím vytvorili nový rekord a prispeli k dobrej myšlienke. Časť ušetrených peňazí už po štvrtý raz pošleme organizáciám, ktoré sa venujú ochrane prírody a zveľaďovaniu pamiatok po celom Slovensku.

Tričká sú nielen na jedno použitie

Účasť na podujatí Naše Mesto je od svojho začiatku spojená s originálnym tričkom. Nie je to len jednotný dobrovoľnícky pracovný odev. Pomáhanie v tričku s červeným srdcom a nápisom „Mám srdce na správnom meste“ podporuje spolupatričnosť dobrovoľníkov a dobrovoľníčok po celom Slovensku. Cestou na pomoc organizáciám sa jednotne odetí ľudia na seba usmievajú, prehodia medzi sebou pár slov a nadobudnú pocit, že sú súčasťou niečoho väčšieho, čo má aj viditeľný efekt. Tričká sú obľúbeným doplnkom aj počas roka a môžu byť podnetom na rozhovor s neznámymi ľuďmi, napríklad na prechádzke či pri venčení psíkov.

Udržateľnosť je pre nás dôležitá, aj preto sme už štvrtý rok verní rovnakému dizajnu tričiek. Dobrovoľníci aj ľudia z organizácií ho môžu využiť viackrát a nielen ušetriť miesto vo svojom šatníku, ale „neobjednaním“ ďalšieho modelu prispieť na dobrú vec. „Sme radi, že sa nám darí napĺňať zámer udržateľnosti podujatia. Vďaka nezmenenému dizajnu tričiek aj environmentálnemu cíteniu prihlásených dobrovoľníkov a dobrovoľníčok sa každoročne zvyšuje počet „neobjednaných“ tričiek, čím môžeme ušetriť nielen financie, ale aj prispieť k ochrane životného prostredia,” vysvetlila Dušana Lahová, programová manažérka Nadácie Pontis.

Opäť rozhodlo hlasovanie

O podporených organizáciách rozhodovali účastníci a účastníčky hlasovaním po skončení tohtoročného dobrovoľníckeho maratónu. Vybrali sme tri organizácie, ktoré získali najvyšší počet hlasov. „Teší nás, že každý rok rastie počet ľudí, ktorí siahnu po tričkách z predošlých ročníkov podujatia a umožnia nám ušetriť prostriedky na ich výrobu. Vďaka tomu môžeme tento rok venovať úctyhodnú sumu 2 000 eur až trom organizáciám, a podporiť tak zmysluplné aktivity vo viacerých regiónoch – v Seredi, Španej Doline a Turni nad Bodvou,” doplnila Dušana Lahová.

Prečítajte si príbehy z podporených organizácií.

Špania Dolina zorganizuje ďalšiu brigádu

Starobylá horská obec Špania Dolina ponúka návštevníkom prehliadku banského prekopu so sprievodcom. Ide o bansky tunel dlhý vyše 1,5 kilometra, ktorý je po sprístupnení hojne navštevovaný turistami. Obec sa tento rok zapojila do projektu Naše Mesto prvýkrát. O to väčšia bola radosť, keď sa jej podarilo uspieť a získať najviac hlasov pre udelenie špeciálneho grantu.

Dobrovoľnícka skupina v Španej Doline so starostkou Martinou Wilhermerovou (prvá sprava). Zdroj: Marián Donoval

Vďaka podpore 900 eur môžu nadšenci zo Španej Doliny ďalej pokračovať v dobrovoľníckej práci, ktorú začali počas Nášho Mesta. „Rozoberali sme starú unimobunku, ktorá doslúžila a špatila pri vchode do banského prekopu. Práce sme museli ukončiť, lebo sa naplnil pristavený kontajner na odpad. Takto budeme môcť objednať ďalší kontajner a zorganizovať ďalšiu brigádu, aby sme dokončili dielo pre radosť obyvateľov aj návštevníkov,” povedal Marián Donoval, koordinátor dobrovoľníckeho projektu a obecný poslanec.

Grant použijú na obnovu Esterházyho erbu

Občianske združenie Vodný Hrad sa snaží o záchranu spustnutého seredského kaštieľa. Tento bývalý vodný hrad Šintava je národnou kultúrnou pamiatkou. „Našu organizáciu vytvorili a stále tvoria dobrovoľníci, ktorí sa napriek všetkému snažia zachrániť kultúrne dedičstvo, hoci často suplujú úlohu štátnych či obecných inštitúcií. Našťastie, Slovensko má veľa nadšencov, ktorí sa angažujú v neziskovkách či občianskych združeniach a dokážu zachraňovať kultúrne hodnoty svojich miest a obcí. Podpora vo forme špeciálneho grantu znamená pre nás a naše aktivity naozaj neoceniteľnú pomoc. Financie použijeme na prebiehajúcu rekonštrukciu mozaiky erbu grófa Karola Esterházyho, posledného majiteľa seredského kaštieľa z tohto rodu,“ hovorí Martina Hilkovičová, koordinátorka projektu Naše Mesto 2024 z občianskeho združenia Vodný hrad, ktoré získalo grant vo výške 600 eur.

Počas podujatia Naše Mesto vyčistili v seredskom kaštieli klenbovú miestnosť. Zdroj: OZ Vodný hrad

Na dobrovoľníckych podujatiach v Seredi vždy vládne nezabudnuteľná priateľská atmosféra. Aj počas tohtoročného Nášho Mesta bolo veselo. „Vytvorili sme si tímy „makačov, čističov a skrášľovačov“ , vyčistili sme klenbovú miestnosť v seredskom kaštieli a kvetmi vyzdobili barónkine okná nad prejazdom kaštieľa. Nezištnú pomoc, nápady a entuziazmus si nesmierne vážime. Keď príde nečakané ocenenie našej práce, tak nás to mimoriadne poteší, hreje pri srdci a je to pre nás aj morálna podpora a vzpruha, že to má význam,“ dodáva Martina Hilkovičová.

Obnova hradu Turňa bude pokračovať

Občianske združenie Castrum Thorna sa od svojho založenia v roku 2015 snaží o záchranu hradu Turňa. Stabilnú členskú základňu tvoria zanietenci, ktorí v rámci svojho voľna venujú mnoho času prácam pri obnove hradu. Spočiatku čistili areál a okolie hradu od náletových drevín, v roku 2019 sa začala samotná obnova. Turniansky hrad je známy tým, že potrebný materiál treba vyniesť na hradný kopec ručne. Pomáhajú pritom nielen členovia, dobrovoľníci, obyvatelia Turne nad Bodvou aj blízkeho okolia, no tiež turisti a návštevníci z celého Slovenska a zahraničia.

Na Turniansky hrad sa musí všetok potrebný materiál vyniesť. Zdroj: OZ Castrum Thorna

Združenie získalo grant 500 eur. „Každoročná podpora Nadácie Pontis v rámci podujatia Naše Mesto nám umožňuje nielen pokračovať v našich snahách o zachovanie kúsku histórie, ale zároveň pomáha budovať silnú komunitu dobrovoľníkov okolo hradu. Získanie špeciálneho grantu nás príjemne prekvapilo a využijeme ho pri realizácii ďalších prác, ktoré prispejú k dlhodobému uchovaniu hradu pre budúce generácie. Sme vďační, že sa môžeme spoľahnúť na vašu podporu a spoluprácu pri obnove národnej kultúrnej pamiatky – hradu Turňa,“ povedal Imrich Bugár, koordinátor projektu.

O rok sa vidíme znova

Známe tričká s červeným srdcom využívame od roku 2022 a plánujeme ich nosiť aj budúci rok. Dvadsiate výročie Nášho Mesta oslávime v roku 2026 novým dizajnom, ktorý budeme používať nasledujúcich päť rokov. Veríme, že aj takto môžeme malým gestom prispieť k udržateľnosti podujatia. Svoje tričká si teda určite nechajte a vidíme sa zase o rok. Zapíšte si termín najväčšieho dobrovoľníckeho podujatia v strednej Európe – stretneme sa 6. júna 2025.