Michal Kordoš: Ako pomáha známy slovenský šéfkuchár dobročinným organizáciám? (podcast)
Filantropiu nemusia robiť len bohatí podnikatelia, ale ktokoľvek – či ste kuchár, influencer, obchoďáčka alebo hypotekárna špecialistka. Tvrdí to Michal Kordoš, slovenský šéfkuchár, ktorý si myslí, že človek, ktorý má možnosť niečo posunúť ďalej, to má urobiť. Filantropia totiž nie je len o peniazoch, ale aj o know-how a pomáhať môže každý, kto vie spoločnosti niečo ponúknuť. Vypočujte si ďalší diel podcastu Impact Talks, v ktorom sa tentokrát dozviete, ako môže napríklad taký šéfkuchár prispieť k skutočne dobrým veciam.
„Na začiatku som hľadal cestu, ako využiť svoje know-how, kompetencie a svoj network ľudí a pretaviť to do formátu, ktorým by som vedel pomáhať. A to dokonca nielen jednej organizácii, ale aj to vystriedať. Toto celé sa spojilo a vznikla z toho benefičná večera,“ hovorí o začiatkoch svojho pomáhania Michal Kordoš. Ten pravidelne organizuje benefičné pop-up večere v spolupráci s ďalšími šéfkuchármi, ktorí sa do nich zapájajú pro bono, s cieľom podporiť konkrétnu organizáciu.
Účastníci takejto večere si kúpia vstupenku, ktorá síce nie je lacná, ale odmenou im je poďakovanie za svoj dar v podobe večere od slovenskej gastro špičky. Michal zapája do tejto akcie nielen kuchárov, ale aj vinárov, barmanov, moderátorov a súčasťou je tiež umelecký program. Výsledkom je nielen gastronomický zážitok, ktorý môže na prvý pohľad vyzerať ako snobský večer, no v skutočnosti ide o pomáhanie a filantropiu.
V podcaste sa dozviete:
- čo pre Michala Kordoša znamená filantropia a ako sa dostal k pomáhaniu,
- čo zažil v rámci svojich stáží v zahraničí a či tam nabral inšpiráciu,
- ako funguje degustačná pop-up večera, aký je jej zmysel a pre koho je určená,
- ako reagujú ďalší zapojení šéfkuchári,
- ako často tieto benefičné večere organizuje a či plánuje zvýšiť ich frekvenciu,
- či pomáha varením aj nejako inak,
- ako odpovedal na rozstrelové otázky, napríklad aj o tom, či je pri filantropii dôležitejšie srdce alebo rozum.
„Pocit, že som mohol svojím know-how a skúsenosťami pomôcť dobrej veci, nakoniec vždy stál za to aj napriek prebdeným nociam, týždňom práce a stresom. Netreba nad tým príliš rozmýšľať. Ak máte aspoň základnú ideu, už to je skvelý odrazový mostík, ako začať niečo budovať. Prvým krokom je zamyslieť sa nad tým, ako viem konkrétne ja pomôcť,“ hovorí expert na gastro.
Kto je Michal Kordoš?
Michal Kordoš je známy slovenský šéfkuchár. Vášeň k jedlu má od detstva. Ako 18-ročný sa stal prvým slovenským stážistom v michelinskej reštaurácii Noma v Kodani. Pracoval s tými najlepšími z gastronómie v Dánsku, vo Francúzsku a na Islande. Aktuálne vedie biznis v oblasti gastro poradenstva, cateringu a je lektorom varenia. Raz do roka organizuje benefičnú pop-up večeru, výťažok z ktorej venuje na podporu neziskových organizácií, ako napríklad Tvoj Buddy alebo BROZ. Záujemcovia si kúpia lístok za 200 eur a ako poďakovanie za to dostanú menu pripravené najlepšími slovenskými šéfkuchármi.
Impact Talks
V podcaste Impact Talks vám predstavujeme osobnosti z biznisu, kultúry a športu, ktoré búrajú zaužívané predstavy o filantropii. Srdciarov, ktorí pomáhajú intuitívne, aj tých, ktorí sa snažia o čo najväčší spoločenský dopad. Lebo filantropia je pestrá a zďaleka nie je iba o rozdávaní peňazí.
Podcast vzniká v spolupráci s portálom Aktuality.sk a moderuje ho Milan Junior Zimnýkoval.