19. 05. 2014 Nadácia Pontis

Ľudia počas Restaurant Day neváhali čakať v rade. Ďakujeme za podporu Dobrej krajiny

Grilovačka vo fúriku, záhrada plná ľudí či hodiny tanga. Aj takúto podobu mal v sobotu Restaurant Day v réžii Dobrej krajiny

Do Restaurant Day sa prvý raz zapojili aj organizácie z darcovského portálu DobraKrajina.sk. Vo svojich jednodňových reštauráciách v rôznych lokalitách Bratislavy a v Dobšinej ponúkali originálne recepty, aby sa aj takýmto spôsobom mohli stretnúť s ľuďmi zvonka a vysvetlili im, ako každodenne pomáhajú komunite a svojim klientom.

Svetovú kuchyňu na trhu na Žilinskej ulici ako prvá ráno otvorila Liga za ľudské práva, ktorá ponúkala tradičné afgánske národné jedlo kabuli palau, indický dal, tradičné somálske pochúťky, kuskusový šalát s granátovým jablkom a iné exotické pochúťky. „Nečakali sme taký záujem o našu reštauráciu, už na obed sme nemali čo podávať,“ hovorí Katarína Fajnorová z Ligy za ľudské práva, ktorá sa venuje azylantom a utečencom na Slovensku.

Fúrik griloval na plné uhlie

Mobilná záhrada na Sasinkovej 21 v Bratislave praskala vo švíkoch. Cícerový falafel, cviklové tzaziky, bezlepkový čokoládovo-tvarohový koláč a mnoho ďalšieho ponúkali ľudia z Vnútrobloku, ktorého návštevníci boli ochotní trpezlivo stáť v rade. Podobná atmosféra bola aj v záhrade pri Domove sociálnych služieb Prima na Banšelovej, v ktorom hrajú herci s mentálnym postihnutím z Divadla Ticho a spol. Prišiel ich dokonca podporiť aj známy kuchár Jaroslav Žídek, ktorý navaril teľacie líčka na šampiňónoch. „Vystriedalo sa u nás asi 300 ľudí. Dokonca boli ochotní čakať s tanierikmi v 15 metrovom rade,“ opisuje Martina Jakubcová z DSS Prima, ktorá prišla s nápadom zorganizovať netradičnú grilovačku vo fúriku. Počas jedného poobedia sa zjedlo asi 200 palaciniek, vypili desiatky káv a fúrik griloval na plné uhlie.

Pisztoryho palác sa vďaka pohybovému integrovanému divadlu Len tak tak tiež premenil na bistro, v ktorom sa podávali chutné bylinkové limonády, škoricové košíčky s čerstvým ovocím a sladké bazalkové pesto. Návštevníci sa mohli učiť aj základom tanga. V priestoroch Kontaktu v centre Bratislavy obsluhovali kamaráti s mentálnym postihnutím zo združenia Bol raz jeden človek. Kamaráti veľmi radi varia, pečú a obsluhujú hostí. Ich snom je získať peniaze a otvoriť si chránenú dielňu, v ktorej by sa budú venovať výrobe kvalitných a netradičných biokoláčov od lokálnych dodávateľov. Každý koláč bude mať svoj príbeh. Človek, ktorý si ho kúpi, sa dozvie, ako koláč vznikol a kto ho upiekol.

V Ulite sa podávali ulitky

Skromné priestory Ulity na Kopčianskej, ktoré slúži deťom z marginalizovaných skupín na hry a vzdelávanie, sa tento raz premenil na kaviareň. „Sme radi, že sa u nás ľudia zastavili, aj keď sme na okraji Petržalky a chodí k nám každý druhý autobus,“ povedala Petra Hraňová z Ulity, ktorá sa cez darcovský portál DobraKrajina.sk snaží získať peniaze na úpravu ihrísk pre deti z komunity. Ulita sa otvorila ľuďom z celej Bratislavy prvý krát a o návštevníkov nebola núdza.

Do Restaurant Day sa zapojilo aj dobšinské centrum Detstvo deťom, ktoré založili učiteľky po tom, čo napísali emotívny list ministrovi školstva. Zlú situáciu mladých rómskych mamičiek, ktoré navštevujú ešte len základnú školu, vzali do vlastných rúk. V centre sa venujú mladistvým a maloletým rodičom, predovšetkým matkám, kde si osvojujú zručnosti a návyky k plnohodnotnému životu. Spoločne pripravili Dobšinčanom tradičný bryndzovo-zemiakový koláč grulikuchen, ale aj rôzne druhy šalátov či čoko puding. „Veríme, že deti, ktoré prídu nepripravené do školy, v 6 rokoch života už nemajú šancu svoje zaostávanie dobehnúť. S deťmi je potrebné pracovať hneď,“ hovorí učiteľka Norika Liptáková.  

Ak ste počas Restaurant Day navštívili niektorú z jednodňových reštaurácií z Dobrej krajiny, môžete ich podporiť aj cez darcovský portál DobraKrajina.sk. Stačí, že im venujete 5 eur mesačne. Najväčšou pomocou pre organizácie je pravidelná a drobná podpora, aby mohli meniť prostredie na Slovensku k lepšiemu.

V rámci Restaurant Day sa okrem Dobrej krajiny zapojili aj ďalšie reštaurácie na Slovensku. Vo viac ako 30 krajinách sa v sobotu otvorilo 2719 reštaurácií, ktoré navštívilo asi 250-tisíc ľudí. Ďalší Restaurant Day organizátori vo Fínsku vyhlásili na 17. augusta. Jeho cieľom je, aby sa ľudia spolu stretávali a urobili svet krajším miesto pre žitie.

Pre nepriazeň počasia sa niektoré reštaurácie otvoria v náhradnom termíne

BROZ, Lúka vo Weitovom lome, Devínska kobyla, Bratislava

Lokše s dipom z medvedieho cesnaku, maková štrúdľa, voňavý kozí syr či lúčny čaj čakajú návštevníkov na lúke vo Weitovom lome. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) pripravilo zaujímavé lúčne menu, ktoré si budú môcť vychutnať na Devínskej kobyle. V lúčnej reštaurácii nebudú chýbať ani kozy a popri maškrtení sa môžu vybrať na exkurziu za pestrofarebnými včelárikmi na Sandberg.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111