28. 04. 2014 Nadácia Pontis

Keňania sa v Leviciach učili pracovať s tabletmi

Učitelia z Afriky sa vrátili do Levíc. Spoznávali, ako fungujú tablety.

Piati kenskí učitelia z kraja Taita – Taveta prišli na Slovensko, aby sa na našich školách učili rozvíjať prácu s modernými technológiami a podnikateľské zručnosti. V rámci spoločného projektu Nadácie Pontis sa 22. a 23. apríla školili aj na Obchodnej akadémii v Leviciach.

Mnohé školy v Keni trápi nedostatok učebných pomôcok a zastarané vzdelávacie postupy. Kenskí žiaci si vzdelanie a učiteľov vážia, lebo si ho spájajú s nádejou na lepší život a získanie zamestnania. Nadácia na vybraných kenských školách založila počítačové učebne, v ktorých vlani školili aj učiteľky z levickej obchodnej akadémie Daniela Skladanová a Zuzana Mészárosová.

Kenskí učitelia počas hodín so svojimi študentmi využívajú dataprojektor a získavajú podklady pre učivo aj vďaka internetu. Navyše, podľa levického vzoru začali na školách spolu so študentmi zakladať aj cvičné firmy.

Tentoraz sa v Leviciach zamerali aj na využívanie tabletov. „Pripravili sme pre nich otvorenú hodinu, kde si spolu s našimi študentmi vyskúšali, ako môžu používať tablet a jednotlivé aplikácie počas hodiny,“ vysvetlila učiteľka Daniela Skladanová. Ako jedna z prvých učiteliek na škole začala počas vyučovania používať moderné technológie, ako internet, notebook, dataprojektor či digitálny fotoaparát. Keňania sa oboznámili aj s cvičnými firmami študentov.

Nadácia Pontis začala svoj projekt v Keni realizovať v roku 2010 v dedine Rukanga. V súčasnosti pomáha na desiatich stredných školách, kde pribudli počítačové učebne. „Našou snahou je ukázať, že kenskí študenti sú rovnako šikovní a schopní ako slovenskí aj napriek inému sociálnemu zázemiu,“ hovorí Jakub Šimek z nadácie.

Kenskí študenti si vďaka dlhodobej spolupráci s levickou obchodnou akadémiou založili aj cvičné firmy, v ktorých rozvíjajú svoje podnikateľské zručnosti. „Ide o vynikajúci spôsob vzdelávania, v rámci ktorého si môžu vyskúšať biznis v oblasti turizmu či propagácie výrobkov. Skupina študentov si dokonca založila fiktívnu banku, ktorú finančne podporuje aj miestna pobočka,“ približuje D. Skladanová. Zvolili si vedenie, dokážu si vytvoriť účet, realizujú prevodné príkazy a dokonca učia svojich rodičov, ktorí nové znalosti reálne uplatňujú pri kontakte s ozajstnou bankou.

Slovenskí študenti v Leviciach naopak cvične obchodujú s kenskými produktmi, ako sú keramika či bižutéria a propagujú topánky Bata Safari, najpopulárnejší typ obuvi, ktorá sa vyrába v Keni.  Po Leviciach čakali kenských učiteľov školenia v Bratislave. Tento týždeň navštívia stredné školy v Prešove a Tisovci.