30. 01. 2014 Zodpovedné podnikanie

Farbenie oblečenia: nahradí CO2 vodu?

Technológia ColorDry farbí oblečenie bez vody a chemikálií. Namiesto toho zužitkuje oxid uhličitý.

Na farbenie oblečenia, ktoré nosíme, sa v priebehu dvoch rokoch spotrebuje obrovské množstvo vody, ktoré sa objemovo rovná Stredozemnému moru. Na jedno tričko teda pripadá až 25 litrov vody. DyeCoo Textile Systems prišlo s prelomovým riešením, ColorDry technológiou. Toto ekologické riešenie nahrádza vodu a chémiu potrebnú pri farbení oblečenia. Šetrí čas o 40 % a spotrebu energie o približne 60 %. No napriek tomu túto technológiu využíva len malá časť textilného odvetvia. Sú nimi napríklad firmy Nike, Adidas a Ikea.

Čo je ColorDry technológia?

Nevyužíva žiadne chemikálie a nepotrebuje ani kvapku vody. Namiesto toho zužitkuje stlačenú vodu vo forme CO2. Keďže má vlastnosti kvapaliny, je schopný preniknúť do vlákien textilu, kde bez pomoci chemikálií rozptýli farbivá.

Následne sa kvapalný oxid uhličitý chladom premení na plyn, z ktorého sa 95 % môže znovu použiť pri ďalšom farbení. Tento postup bol vynájdený už pred 25 rokmi a spoločnosť DyeCoo našla vhodný spôsob ako ho ekonomicky využiť. V súčasnosti sa pracuje na rozšírenom využití farbenia nielen polyestru, ale aj bavlny a iných materiálov.

Aké výhody ponúka?

Textilný priemysel je jedným z najzložitejších reťazcov vo výrobnom priemysle. Zavedenie novej technológie ušetrí čas. Farbenie bude dvakrát rýchlejšie a proces sušenia nebude vôbec potrebný. Okrem toho, spotrebitelia opisujú takéto oblečenie ako lepšie a príjemnejšie na dotyk s intenzívnymi a žiarivými farbami.

Zdroje: triplepundit.com, bio-info.cz, topobuv.sk; Foto: adidas.com