30. 09. 2024 Sociálne inovácie

Dvere Budúcnosti INAK otvoríme už čoskoro aj v Prešove

Náš program nepozná hranice krajov a miest a zelenú dostal po Trnave a Zvolene aj na východe republiky. Štartujeme novú etapu práce s deťmi v nových priestoroch na prešovskej Základnej škole Važecká. Prvých šiestakov a šiestačky privítame v centre už v najbližších týždňoch.

Všetkému predchádzal čulý pracovný ruch v závere leta. Po stavbároch a elektrikároch, ktorí sa pustili do rekonštrukcie klubových priestorov v ZŠ Važecká, prišiel čas aj na svieži a moderný interiérový dizajn. Oň sa postaral interný tím Budúcnosti INAK.

Tímlíderka Lucia Gregorová vidí v otvorení tretieho centra najmä príležitosť pre prešovské deti a miestnu komunitu: „Veľmi sa teším, že ďalšie desiatky detí dostanú šancu rozvíjať v týchto priestoroch svoj talent a učiť sa veci inak. Zameriame sa na rozvoj ich mäkkých a digitálnych zručností, podnikavosti, práce v tíme. Verím, že otvoríme prešovským chlapcom a dievčatám aj vďaka modernému technologickému vybaveniu nášho centra nové obzory.“

Niekoľko týždňov pred oficiálnym otvorením centra absolvovali návštevu klubových priestorov aj prešovskí partneri programu, zástupcovia mesta a programu UNICEF. Za dôležité považujú, že takýto program prispeje k zlepšeniu inklúzie v rámci prístupu ku kvalitnému neformálnemu vzdelávaniu a k znižovaniu sociálno-ekonomických rozdielov v spoločnosti.

Trojročný program prispeje ku kvalitnejšiemu vzdelávaniu v Prešove

Na ZŠ Važecká tak vznikne mimoškolský coworkingový klub s IT vybavením, dielničkou „makerspace“ a oddychovou zónou. „Účastníci projektu budú mať prístup do centra 4x do týždňa. Súčasťou tohto priestoru bude aj 3-ročné inovatívne vzdelávanie zamerané na rozvoj podnikavosti a digitálnych zručností. Mládeži sa budú individuálne venovať mentori z rôznych sfér, či už ide o biznis, verejnú správu alebo tretí sektor. Zároveň tu budú môcť mladí pracovať na vlastných projektoch, akýchsi mini start-upoch, v ktorých navrhnú riešenia na problémy v ich komunite,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Primátor dodal, že výsledkom naberania IT zručností v rámci tohto programu nemá byť iba získanie základných znalostí k bežnému využívaniu výpočtových technológií. „Nepôjde iba o nejaký počítačový krúžok, tento 3-ročný program má potenciál. Mladých ľudí môže napríklad pripraviť v IT sfére na navrhovanie vlastných projektov, či zapojenie sa do mestského Hackathonu, kde IT nadšenci hľadajú reálne smart riešenia pre samosprávy.“

Viceprimátor Peter Krajňák potvrdil, že otvorenie centra Budúcnosti INAK zapadá do vízie kvalitného vzdelávania v Prešove: „Som veľmi rád, že program Budúcnosť INAK prichádza do Prešova a bude svojím zameraním a metodickým prístupom formovať žiakov na jednej z našich škôl. Podpora rozvoja talentov je jednou z priorít mesta Prešov, a preto by sme v budúcnosti chceli tieto prvky aplikovať do učebného systému aj na ďalších prešovských školách.“

„Máme veľkú radosť, že program Budúcnosť INAK otvorí brány práve v prešovskej Základnej škole na Važeckej ulici. Držíme sa hesla, že talenty sú všade, no príležitosti nie. V Prešove tak vďaka nášmu novému centru bude o príležitosť rozvíjať u detí digitálne a mäkké zručnosti, tvorivosť a podnikavosť viac. Chceme, aby mali chlapci a dievčatá na druhom stupni ZŠ väčšie šance na ďalšie kvalitné štúdium a v budúcnosti lepšie uplatnenie sa na trhu práce,“ uzavrela Martina Kolesárová, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis.