14. 04. 2014 Nadácia Pontis

Biznis ničí byrokracia, najviac trpia živnostníci

Keby teraz mohol vystúpiť v parlamente so správou o stave republiky, Andrej Kiska by v nej hovoril o nezamestnanosti, korupcii a stave súdnictva

Mnohé firmy získavajú ocenenie Via Bona za etické správanie sa voči zamestnancom, obchodným partnerom, za potláčanie korupcie a transparentné podnikanie. Do akej miery nedodržiavanie týchto zásad sťažuje u nás podnikanie?

Firmy si kladú otázky, či sa vôbec majú uchádzať o štátne zákazky, či majú šancu vyhrať. Žiaľ, politické nominácie do vrcholných pozícií v štátnych firmách či nemocniciach spôsobujú, že ich hospodárenie nie je také transparentné ako by v dobrých firmách malo byť. Korupcia je jeden z najväčších problémov našej spoločnosti. Výrazne ovplyvňuje podnikateľské prostredie.

A čo korupcia v eurofondoch?

Dosahuje obludné rozmery. Je jedným z faktorov, ktorý znechucuje čestných a poctivých ľudí na Slovensku podnikať.

Dá sa proti tomu u nás efektívne bojovať?

Boj proti korupcii sa musí stať prioritou spoločnosti. Ale, žiaľ, na Slovensku vidieť, ako je politika prerastená s biznisom. Žiadna z veľkých káuz, ako je Gorila, predaj emisných kvót a ďalšie, nebola vyriešená. Žiadny z politikov nebol potrestaný, nikoho pri ničom nechytili. Tak že to vyzerá tak, akoby na Slovensku bola skupina nedotknuteľných, pre ktorých spravodlivosť neplatí. No bežní ľudia, ak niečo spáchajú sú, hoci právom, okamžite potrestaní. Takže ak sa ma pýtate na riešenie, treba si boj s korupciou postaviť ako prioritu a začať zvrchu.

Čo najviac chýba slovenskému podnikateľskému prostrediu? Nižšie dane a odvody?

Podnikateľské prostredie sa u nás zhoršilo. Žiaľ, hlavne pre tých, ktorí tvoria základ pracovneho trhu, a tým sú živnostníci, malí a strední podnikatelia. Najviac ich trápi nízka vymožiteľnosť práva a nepružný Zákonník práce. Chýba nám však aj kvalifikovaná pracovná sila. Potrebovali by sme tiež stabilný a jednoduchý daňový a odvodový systém a menej byrokracie. Vláda o tomto všetkom vie, ale zatiaľ to nerieši.

Keby ste mohli teraz vystúpiť v parlamente so správou o stave republiky, čo by ste zdôraznili?

Okrem problémov okolo korupcie a súdnictva by som hovoril o stagnovaní spoločnosti. O tom, že mladí ľudia zo Slovenska utekajú. Zdôraznil by som tiež, že nezamestnanosť sa neznižuje. Tento bod vnímam ako najzložitejší.