27. 08. 2024 Filantropia

Najväčšiu podporu dostali projekty v oblasti vzdelávania, komunitného života a kultúry

V rámci Tesco 15. edície grantu Vy rozhodujete, my pomáhame pribudnú na Slovensku vynovené ihriská, bylinkové záhradky aj školské dielne.

Tesco rozdelí 170-tisíc eur projektom na zlepšenie života v komunitách. Zákazníci o výške podpory pre lokálne nápady hlasovali od 15. júla do 11. augusta 2024 v 164 predajniach Tesca. Na Slovensku tak pribudne 231 skvelých projektov ako napríklad vynovené ihriská, bylinkové záhradky, školské dielničky či detské tábory.

Autori projektov v rámci Tesco 15. edície grantu Vy rozhodujete, my pomáhame sa do realizácie projektov môžu pustiť už túto jeseň. „Slováci v 15. edícii grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame najviac hlasovacích žetónov odovzdali projektom, ktoré sa týkali vzdelávania, rozvoja komunitného života, kultúry, prírody a životného prostredia. Práve tieto oblasti spolu s projektmi pre deti a mladých ľudí sú dlhodobo najobľúbenejšie pri hlasovaniach. Teší nás, že zákazníkom Tesca záleží na kvalitnom rozvoji svojej komunity. Dôkazom je aj takmer 45 miliónov hlasovacích žetónov, ktoré ľudia počas 15 edícií priradili svojim obľúbeným lokálnym projektom. Celkovo Tesco na podporu komunít v rámci grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame na Slovensku rozdelilo sumu 2 358 200 eur medzi viac ako 3 000 projektov naprieč všetkými regiónmi,“ povedala Michaela Lehotská, CSR manažérka Tesca.

Pridala aj ďalšiu zaujímavú informáciu: „Už teraz môžem prezradiť, že na jeseň už pripravujeme v rámci podpory lokálnych projektov novinku, ktorá poteší najmä deti a mladých ľudí.“

Rekordný počet hlasov získala škola vo Vrábľoch

Zákazníci hlasovaním žetónmi rozhodli o tom, ktorý projekt v ich okolí získa z grantu 1 300 eur, 600 eur alebo 300 eur z celkového balíka 170-tisíc eur.

Najviac hlasov od zákazníkov v podobe žetónov získali v rámci 15. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame projekty z oblasti vzdelávania pre školákov (MŠ, ZŠ), pre domovy sociálnych služieb a z oblasti kultúry.

Najväčší počet žetónov zákazníci odovzdali projektom v dvoch hypermarketoch Tesco – v Liptovskom Mikuláši a Trnave. Najviac ľudí sa do hlasovania zapojilo v predajniach vo Vrábľoch a v Bratislave – na Košickej ulici a na Americkom námestí. Práve vo Vrábľoch zákazníci vytvorili v tejto edícii rekord – projektu miestnej ZŠ Darujme deťom uvoľnenie, relaxáciu a harmóniu darovali vyše 30-tisíc hlasov, čo je najviac na Slovensku.

Školy, škôlky, samosprávy, centrá voľného času, útulky, občianske združenia či neziskové organizácie mohli nápady do 15. edície grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame prihlasovať online cez webstránku programu v apríli a máji tohto roka. Do 15. edície autori prihlásili až 442 projektov. Z nich nezávislá odborná porota zložená zo zástupcov Tesca a Nadácie Pontis vybrala 231 najlepších projektov, ktoré si podľa hlasovania zákazníkov rozdelia takmer 170-tisíc eur z grantového programu Tesca.

Doterajšia bilancia je rozsiahla

Grantový program Vy rozhodujete, my pomáhame podporuje rozličné verejnoprospešné iniciatívy z oblasti zdravia, športu, vzdelávania či kultúry. Môže ísť napríklad o vybudovanie detského ihriska či cyklotrasy, vytvorenie športovej aktivity pre škôlkarov alebo seniorov, bezpečnejšie fungovanie centra voľného času, postavenie hmyzieho hotela i ochranu včiel.

Spolu s množstvom iných projektov sa za 14 už uskutočnených edícií programu Vy rozhodujete, my pomáhame podarilo:

  • zrealizovať 109 kultúrnych podujatí
  • zrekonštruovať takmer 70 ihrísk
  • zorganizovať približne 213 vzdelávacích aktivít
  • skrášliť 168 verejných záhrad a parkov
  • uskutočniť 16 detských táborov
  • podporiť 38 aktivít na pomoc útulkom pre zvieratá

Víťazné projekty z doterajších edícií sú dostupné na webstránke grantového programu.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111