16. 02. 2015 Zodpovedné podnikanie

Inštitút SGI skúmal, koľko stoja štát právne služby

Fond pre transparentné Slovensko v roku 2014 podporil analýzu SGI, v ktorej skúmali, koľko stoja štát právne služby.

Inštitút SGI minulý rok skúmal, koľko stoja naše ministerstvá a štátne inštitúcie právne služby. „Chceli sme sprehľadniť informácie o čerpaní financií zo štátneho rozpočtu zverejnením výdavkov štátu na poskytovania právnych služieb zo strany advokátskych kancelárii,“ hovorí Radana Deščíková, výskumníčka a spoluautorka analýzy, ktorej prípravu fond podporil sumou 13-tisíc eur.

Z analýzy vyplynulo, že od roku 2011 do roku 2014 zaplatil štát advokátom viac ako 30 miliónov eur. Kalkuláciu celkovej výšky odmien pripravili v Inštitúte SGI dvomi spôsobmi, podľa maximálneho finančného limitu odmeny v zmluve a podľa vystavených faktúr. Na základe zverejnených zmlúv v Centrálnom registri zmlúv sú najvyššie možné odmeny pre advokátov v celkovej výške 31 866 953,39 eur. Podľa faktúr boli v období január 2011 – august 2014 uhradené odmeny za poskytnutie právnych služieb vo výške 30 705 399,11 eur.

Rozdelenie výšky odmien medzi ministerstvá, inštitúcie a vybrané spoločnosti zobrazuje graf.

Kto zaplatil najviac?

Z ministerstiev malo najvyššie výdavky za právne služby Ministerstvo financií SR vo výške takmer 17 miliónov eur. Najväčšia časť zaplatených odmien pokryla zastupovanie Slovenska v medzinárodných arbitrážach. Zo skúmaných inštitúcií uhradil viac ako 4 milióny eur Fond národného majetku SR. V prípade spoločností mala najvyššiu sumu uhradených faktúr za právne služby, Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, vo výške viac ako 6 miliónov eur.“ vymenúva R. Deščíková. Nasledovný graf zobrazuje rozdelenie výdavkov štátneho podniku medzi jednotlivých advokátov a kancelárie. „Domnievame sa, že je jasne viditeľné, že jedna advokátska kancelária si za svoje služby vystavila faktúry vo výške viac ako 4,3 milióna eur, čo predstavuje 68 percent z celkového objemu uhradených odmien podnikom.“ vysvetľuje R. Deščíková.

Na detailnejšie preskúmanie navrhli výskumníci aj spôsob výberu 100 rozdielnych advokátov ako poskytovateľov právnych služieb pre Ministerstvo vnútra SR, ale aj faktúry za 13-tisíc eur, ku ktorým Matica Slovenská nezverejnila zmluvy.

Máme sa čo zlepšovať v poskytovaní informácií

„Ako problematické môžeme označiť aj dodržiavanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám a komunikáciu zo strany ministerstiev, inštitúcií a spoločností. Podľa nášho názoru majú niektoré subjekty značné nedostatky v oblasti zverejňovania faktúr a objednávok. V mnohých prípadoch sú na hranici dodržiavania zákona o účtovníctve, často je popis plnenia všeobecný, napríklad právne služby bez akejkoľvek bližšej špecifikácie,” dodáva R. Deščíková. Zaujímavým zistením je, že spoločnosti uzatvárajú zmluvy na maximálne finančné limity, ktoré zverejňujú v zmysle zákona v Centrálnom registri zmlúv, avšak na webových stránkach tých istých spoločností je možné nájsť objednávky a k nim patriace faktúry, na niekoľko násobne vyššie odmeny. V niekoľkých prípadoch sme našli faktúry, bez možnosti priradenia ku zmluvám a objednávkam.

V nasledujúcich dňoch spustí Inštitút SGI webovú stránku, ktorá prinesie hlavné zistenia analýzy dát v interaktívnej grafickej podobe, spolu s prepojením na Obchodný register SR. “Týmto spôsobom sa snažíme zobraziť figurovanie konkrétnych osôb, advokátov, ako štatutárov a konateľov v systéme spoločností a ich prepojenie,” dopĺňa R. Deščíková.

Celú analýzu Koľko stoja štát právne služby čítajte tu.