18. 09. 2014 Zodpovedné podnikanie

Dobrovoľníci skrášľovali centrá pre ľudí bez domova, matky v núdzi aj deti s autizmom

Spoločnosť EY motivuje svojich zamestnancov do dobrovoľníctva už sedem rokov.

5. septembra 2014 sa konalo v ôsmich bratislavských neziskových organizáciách tradičné dobrovoľnícke podujatie spoločnosti – EY Community Day. Do podujatia sa zapojilo a svoj denný pracovný čas venovalo 109 firemných dobrovoľníkov. Za jeden deň zrevitalizovali záhradu autistického centra pre deti, vymaľovali chodby krízovemu centru pre osamelé matky s deťmi, spoločne s niekoľkými ľuďmi bez domova zútulnili denné centrum pre bezdomovcov, sprevádzali seniorov na výlete k Devínu, pomáhali mamičkám v rodinnom centre, opravovali lavičky v Horskom parku, vyvenčili 71 psíkov v útulku a z kanoí vyčistili niekoľko kilometrov Malého Dunaja od odpadu.

Podujatie spoločnosť organizuje v spolupráci s Nadáciou Pontis a medzi zamestnancami má veľkú popularitu. Kolegovia vymenili manažérske košele za pracovné odevy a rukavice a spoločne pomáhali rôznym znevýhodneným komunitám v blízkom okolí ich sídla alebo čistili prírodné prostredie. Dobrovoľníkom sa počas tohtoročného podujatia podarilo odpracovať viac ako 650 hodín.

Veľmi populárnou aktivitou pre dobrovoľníkov bolo zbieranie odpadu z brehov Malého Dunaja na člnkoch, ktorú koordinovalo občianske združenie Strom života. Richard Weber zo združenia rekapituluje: „Tím bol fantastický. Dobrovoľníkom sa podarilo zlikvidovať niekoľko čierných skládok na brehu, vytiahli aj 8 pneumatík a dokopy vyzbierali až 25 100-litrových vriec odpadu. Okrem úspešného priebehu akcie sa podaril jednej lodičke aj „osviežujúci eskimák”, posádka sa našťastie zachránila a vďaka dobrému počasiu vysušila.“

Krásny slnečný deň umožnil, aby dobrovoľníci zobrali skupinu seniorov z Domova jesene života v Dúbravke na prechádzku pod hradný kopec Devína. Prechádzali sa s nimi popri Dunaji, tlačili invalidné vozíky, posedeli si pri kávičke. „Seniori boli nadšení, prostredie okolia hradu, sútoku Dunaja a Moravy malo veľký ohlas, veď mnohí sa sem dostali až po desiatkach rokov“, povedala sociálna pracovníčka Lucia Bučková z domova seniorov a dodala, že takúto možnosť hromadnejšieho výletu si zariadenie môže dovoliť veľmi málokedy.

„My sme si pôvodne mysleli, že výlet na Devín je výlet na hrad, ale keď sme videli vekový priemer seniorov a ich pohybové schopnosti, pochopili sme, že už len tristo metrov za dvadsať minút k sútoku Dunaja a Moravy je už riadny výkon“, smiala sa jedna dobrovoľníčka.

Dobrovoľníci po prvýkrát navštívili Domec, prvé denné centrum pomoci pre ľudi bez domova v Bratislave, ktoré prevádzkuje OZ Vagus. Spoločne so 4 klientami upratovali, čistili priestory a maľovali palety, z ktorých bude záhradné sedenie na dvorčeku. „ „Dobrovoľníci vymysleli ako zariadiť internetovú miestnosť s knižnicou tak, aby bol priestor vhodný pre oddych aj pre prácu. Ľudia bez domova si tak môžu písať životopisy a hľadať prácu cez internet v príjemnejšom prostredí.“, Petra Kollárová vyjadrila uznanie tímu kolegov, ktorý si bez predsudkov vybral práve ich aktivitu.

Veľký kus práce urobili pracovníci EY aj v Autistickom centre Andreas, ktoré poskytuje služby rodinám s autistickými deťmi, neďaleko sídla ich spoločnosti. Upratovali, maľovali terapeutickú miestnosť, tepovali čalúnený nábytok, dezinfikovali hračky a záhradu centra vyčistili od buriny.

V Rodinnom centre Prešporkovo, v Starom meste, sa taktiež vo veľkom upratovalo. Pripravili sa herne pre nové otvorenie prevádzky, umyli sa všetky okná, vytmelili a vymaľovali sa tri domčeky na ich dvorčeku. „Už mesiac sme stáli s robotami počas leta. Pri starostlivosti o deti sme nevedeli dotiahnuť práce na dvorčeku. Počasie nám prialo a dobrovoľníci zvládli to, čo my by sme robili mesiac“, zhodnotila Lenka Černáková, štatutárka centra, ktoré poskytuje matkám na materskej dovolenke príjemné zázemie a možnosť sebarealizácie už 9. rokov.

Aj v krízovom centre pre osamelé a tyrené matky s deťmi Maják nádeje sa menil interiér. 14 dobrovoľníkov krásne vybielilo dlhé chodby centra a pripravilo jednu izbu pre novú mamičku s deťmi.

Po šiestykrát sa časť zamestnancov vrátila do  Horského parku a pomáhala pri obnove. Muži káľali a ukladali drevo, upratali detské ihrisko, vymaľovali 100 drevených dielcov pre opravu lavičiek v parku. „Važime si vernosť EY pracovníkov, ktorých to pritiahlo späť do Horského parku, lebo počas študentských čias bývali na internátoch v blizkosti, alebo sa na akcii u nás zišli po minulé roky,“ uviedla Katrina Procházková z Nadácie Horský park.

Každý rok sa dobrovoľníci tešia aj do útulku Slobody zvierat. „ Piatok s firemnými dobrovolnikmi dopadol u nás výborne! Dobrovoľníci vyvenčili 71 psíkov a vyčistili 6 veľkých výbehov. Veľmi sme vďační, že nás za 7 rokov ľudia z EY nikdy nevynechali“ poďakovala Selma de Donová zo Slobody zvierat.

„…Do Slobody zvierat chodím veľmi rada a som šťastná, že to mám už ako každoročnú tradíciu. Veľmi sa mi páči, keď sa nám tam venujú, informujú nás o kampaniach a o ich práci. Dokážu nás vždy vhodne zorganizovať, aby čistenie aj venčenie prebiehalo bezpečne a efektívne,“ dodáva dobrovoľníčka.

 

 

EY Community Day 2014 v číslach:

  • do podujatia sa zapojilo 109 dobrovoľníkov
  • dobrovoľníci odpracovali 654 hodín
  • V Prešporkove dobrovoľníci umyli 20 okien, kompletne, upratali 3 miestnosti, vyniesli do 10 vriec odpadu, natreli rýnu a zábradlie na dvorčeku ,-vyšmirgľovali, namaľovali sa 3 detské drevené domčeky na dvorčeku
  • sa vyvenčilo 71 psíkov a vyčistilo 6 veľkých výbehov v útulku
  • V Andreasi sa umyli okná v 7 miestnostiach, vytepovali 3 sedačky, 5 kobercov, 12 čalúnených sedačiek, vymaľovala sa plocha stien cca. 60 m2
  • vydezinfikovali sa hračky a zariadenie v miestnosti pre sociálnu rehabilitáciu.
  • v záhrade Andreasu dobrovoľníci naplnili 8 vriec buriny a 2 vrecia konárov, okopali 6 metrov dlhý záhon
  • Na Malom Dunaji sa podarilo dobrovoľníkom vyzbierať z brehov 25 100-litrových vriec odpadu a asi 8 pneumatík, zlikvidovali sa 3 čierne skládky na brehu
  • V Majáku nádeje vymaľovali dobrovoľníci na bielo dve dlhé chodby a upratala sa 1 miestnosť
  • V Domci dobrovoľníci upratali celý dvor, jedáleň a aj kancelárske časti Domca, vynovili interiér internetovej miestnosti, ošmirgľovali a natreli 5 paliet na vytvorenie záhradného sedenia
  • v Horskom parku sa natrelo sa 100 dielcov k oprave lavičiek, spracovali sa 2 kubíky dreva, upratalo sa detské ihrisko, od smetí celé údolie pri potoku
  • dobrovoľníci zobrali na výlet pod hradný kopec Devín 18 ťažšie mobilných seniorov

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111