26. 04. 2014 Nadácia Pontis

Lekári nevedia, čo mu je!

Ťažko chorý Dominik (5) statočne bojuje o každý deň života.

ČERNÍK – Statočný chlapček potrebuje pomoc! Rodičia ťažko ťažchorého Dominika Šulíka (5) z Černíka (okr. Nové Zámky) vedia, že ich synček už nikdy nebude zdravý, napriek tomu ho veľmi ľúbia a chcú mu aspoň trochu uľahčiť život.

Veľmi by mu pomohol špeciálny rehabilitačný kočík, na ktorý však mladá rodina nemá peniaze. Pomocnú ruku podáva Srdce pre deti, ktoré je charitatívnym projektom denníka Nový Čas spravovaným Nadáciou Pontis. Dominik bol pre rodičov prvým a vytúženým dieťatkom, no život sa s ním od narodenia vôbec nemaznal. -Počas tehotenstva, ale aj pred pôrodom mi lekár tvrdil, že všetko je v poriadku. Narodil sa ako veľké krásne bábätko, lenže na druhý deň mi oznámili, že má zápal pľúc, ba neskôr že má aj nejakú srdcovú chybu, takže ho previezli do Bratislavy. Tam mu ju však nezistili. Keď zápal pľúc neustupoval, previezli ho do Nitry, kde sa jeho stav ešte zhoršil. Našťastie sa z toho dostal, lenže bol zaintubovaný, a z Nitry ho poslali do Banskej Bystrice. Tu mu urobili tracheostómiu a zaviedli výživovú sondu do bruška, spomína Mária (30) na začiatok trápenia jej synčeka.

Nevyliečiteľne chorému chlapcovi doteraz neurčili žiadnu diagnózu a lekári po nej už prestali pátrať. -Povedali nám, že zrejme došlo v niektorej fáze k poškodeniu mozgu pre nedostatok kyslíka, v dôsledku čoho nevie sám dýchať, prehľtať, stravu prijíma iba striekačkami, spontánne sa nehýbe a má úplne ochabnuté svaly, hovorí mama. Lekári mu nedávajú žiadne šance na uzdravenie a iba minimálne n a zlepšenie  jeho stavu.

-Vieme, že už nikdy nebude zdravý, napriek tomu by sme mu veľmi chceli pomôcť, aby sa mu žilo aspoň o troška lepšie. Urobíme všetko pre to, aby jeho život nebol len o ležaní na posteli, pretože ho veľmi ľúbime, odhodlane hovorí mama Mária. Rodičia chcú pre Dominika získať špeciálny ortopedický kočík, ktorý mu pomôže v tom, že sa mu pri sedení nebude kriviť chrbtica. Kočík, ktorý stojí 3 700 €, bude mať Dominik dlhší čas, lebo je nastaviteľný, takže s ním bude vlastne rásť. Úrad práce by naň mohol prispieť sumou 1 600 €, lenže rodičia nie sú schopní zaplatiť zvyšok jeho ceny, preto prosia dobrých ľudí o pomoc. moc.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111