10. 05. 2014 Nadácia Pontis

Učiteľom z Kene učarovali v Leviciach tablety

Kenské školy nemali pred dvomi rokmi elektrinu, teraz zavádzajú IT kluby.

LEVICE – Získajú ďalšie nové vedomosti. Päť učiteľov z Kene pricestovalo na Slovensko, aby sa tu spolu so slovenskými kolegami naučili rozvíjať prácu s modernými technológiami a priučili ďalším podnikateľským zručnostiam.

Učitelia z kraja Taita-Taveta sa nestretli so svojimi slovenskými kolegami prvý raz, niekoľkí boli na Slovensku už niekoľkokrát. Teraz začali návštevou Obchodnej akadémie v Leviciach, odkiaľ idú do Bratislavy, Prešova a Tisovca. -Levická škola je pre mňa druhým domovom, rovnako ako Slovensko, prezradil Chrispin Mwawana (41), ktorý je u nás už tretíkrát a z radového učiteľa sa doma vypracoval až na riaditeľa školy.

Kenskí učitelia majú na Slovensku pripravený naozaj bohatý vzdelávací program vrátane práce s tabletom. -Viem, že sa tu naučíme veľa podnetného a zaujímavého. Žiaci v našich školách zatiaľ pracujú len s počítačmi a notebookmi. Verím, že postupne dostanú aj tablety ako tí vaši, dodal Chrispin. Kým levická Obchodná akadémia má teraz k dispozícii 15 tabletov a očakávajú ďalších 20, Keňania zatiaľ o nich môžu iba snívať.

Školy v Keni od roku 2010 pomohla vybaviť počítačmi Nadácia Pontis. -Ide o 10 stredných škôl v kraji Taita-Taveta. Keď sme začali spoluprácu s kenskými školami, tak dve z nich nemali ani elektrinu. Teraz už chceme na školách zaviesť internet, vybaviť miestnosti počítačmi, zaškoliť učiteľov a potom na školách založiť IT kluby. Zatiaľ sme do Kene poslali asi 80 počítačov,  uviedol Jakub Šimek z Nadácie Pontis, ktorý program v Keni koordinuje.