11. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Do podujatia Naše Mesto sa zapojí 6500 dobrovoľníkov v 14 mestách na Slovensku

Dobrovoľníci budú pomáhať v rámci 500 rôznych aktivít manuálne, venovaním svojho času druhým, ale aj hlavou.

Až 6500 dobrovoľníkov sa už tento piatok a v sobotu zapojí do dobrovoľníckeho podujatia Naše Mesto. Pomáhať budú v 14 mestách na Slovensku v rámci 500 rôznych aktivít. Spoločne budú čistiť rieky, skrášľovať parky, námestia a maľovať detské ihriská či ploty škôl. Dobrovoľníci sa zapoja pre pomoc organizáciám a svoj čas budú venovať aj seniorom či zdravotne znevýhodneným klientom zo sociálnych zariadení.

Do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe sa nezapoja len dobrovoľníci z firiem, ale aj verejnosť. Pomáhať budú v Bratislave, Pezinku, Trnave, Šali, Galante, Seredi, Nových Zámkoch, Partizánskom, Prievidzi, Poprade, Liptovskom Hrádku, Košiciach a v Žiline.

V Bratislave si dobrovoľníci mohli vybrať z 240 zaujímavých aktivít. Mnohí sa zapoja do čistenia a skrášlenia verejných priestorov, vymaľujú zábradlie na Ružinovskej a Tomášikovej ulici v Ružinove, skrášlia Horský park, v gumákoch vyčistia potok Vydrica, ale aj brehy Malého Dunaja na člnkoch. Čistiaca úderka zasiahne pri odstraňovaní skládky pri cyklotrase pod Prístavným mostom na ružinovskej strane Dunaja a pomáhať sa bude aj pri záchrane bunkra z 1. svetovej vojny.

Okrem manuálnych zručností budú niektorí dobrovoľníci venovať svoj čas a vedomosti ľuďom v neziskovkách. V Útulku sv. Lujzy v Bratislave uvaria guláš pre ľudí bez domova, ďalší sa vyberú so seniormi na vozíčkoch na prechádzku Starým mestom.

Čítacie prestávky na Sibírskej

Novinkou tento rok bude aj celodenné dramatizované čítanie na Základnej škole Síbirskej v Bratislave, do ktorého sa zapojí aj herec Juraj Kemka, Pišta Vandal, speváčka Katka Sčevlíková a Tibor Hujdič alias pán Mrkvička. Deti čítajú čoraz menej kníh a ich schopnosť porozumieť textu sa znižuje. Nadácia Pontis preto prišla s myšlienkou podpory čítania u detí. V piatok 13. júna budú mať prestávky, počas ktorých budú dobrovoľníci čítať. Ďalší vytvoria na dvore školy malú mini knižnicu, aby z nej deti kedykoľvek mohli siahnuť po dobrej knižke.

Kreatívci sa zapoja do maratónu

Na Slovensku sa prvýkrát po vzore USA, Nemecka či Francúzska uskutoční aj 12-hodinový Kreatívny maratón. Skupinky kreatívcov zo 7 komunikačných a PR agentúr budú tento piatok tvoriť v priestoroch Connectu (areál bývalej Cvernovky) a pomáhať pri komunikačných projektoch známym neziskovým organizáciám ako sú Via Iuris, Člověk v tísni, Depaul, Proti prúdu a ďalším. Neziskovkám často chýba prístup k profesionálnym zručnostiam a mnohé by ich radi uvítali. Aj takouto formou sa nadácia rozhodla osloviť odborníkov o pomoc.

Trnavskí dobrovoľníci budú pomáhať v rámci 16 aktivít. Spoločne namaľujú staré preliezky na detských ihriskách, vyčistia Kamenný mlyn, pustia sa do obnovy amfiteátra a natierania lavičiek v Bernolákovom sade, pomôžu v útulku pre psov a bejzbalistom pri príprave budúceho bejzbalového areálu a pri ďalších aktivitách.

Na juhozápadnom Slovensku v Šali, Seredi, Galante a Nových Zámkoch sa dobrovoľníci zapoja do 41 aktivít. V Seredi budú pomáhať pri čistení cyklotrasy, skrášľovaní námestia a v zámockom parku, v Galante sa vyberú so seniormi z domova dôchodcov na výlet a mladých ľudí s hendikepom vezmú na výlet na ranč, v Nových Zámkoch sa stovka dobrovoľníkov pustí do maľovania plota na miestnej základnej škole.

V Žiline sa zapojí takmer 400 dobrovoľníkov do 47 aktivít. Pomáhať sa bude v neologickej synagóge a budúcej kunsthalle i na Stanici Žilina – Záriečie. Dobrovoľníci odstránia nelegálnu skládku na Kragujevskej ulici, občianske združenie Mulica zasa plánuje odstraňovať bariéry v meste pre cyklistov a vozíčkarov.

Zapojí sa aj východ Slovenska

V Košiciach bude takmer 500 dobrovoľníkov pomáhať rámci 40 aktivít. V bývalej pionierskej záhrade na Toryskej v centre mesta vybudujú bylinkovú záhradu. V Družstevnej pri Hornáde postavia hobití dom a pomôžu aj ľuďom bez domova a v ťažkej životnej situácii v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej a v Domove pokojnej staroby v Košiciach.

Spišskí dobrovoľníci už tradične pomôžu so skrášľovaním miestnej zoologickej záhrady, v školách a škôlkach, oživia zábradlie na Štefánikovom námestí. Novú fasádu dostane vďaka dobrovoľníkom aj autobusová stanica, kde nebudú chýbať fotografie mesta a Slovenského raja a nový lesk bude mať aj mostné zábradlie pri vstupe do mesta.

Nadácia Pontis podujatie každý rok organizuje spolu so skupinou firiem Engage, ktoré sa na Slovensku zaviazali k dobrovoľníctvu svojich zamestnancov a pomoci komunite. Počas piatka 13. júna budú dokonca pomáhať aj 40 generálni riaditelia firiem, ktorí svoje obleky vymenia za dobrovoľnícke tričká. Kým minulý rok pomáhali pri záchrane jedného z vojenských bunkrov, tento rok budú pomáhať stavať priečky a sadiť stromy v centre Imobilio, ktoré má po dokončení slúžiť ťažko telesne postihnutým študentom, ktorí prídu do Bratislavy študovať.

Pomáhať sa bude aj na hradoch

Dobrovoľníci budú opäť pomáhať aj na slovenských hradoch na Revišti, hrade Blatnica, Lietava, Hrušov, Hričovskom Hrade či v Plaveckom Štvrtku.

Nadácia Pontis sa v začiatkoch Nášho Mesta inšpirovala veľkým dobrovoľníckym podujatím New York Cares, v rámci ktorého tisíce New Yorčanov pomáhajú skrášľovať svoje mesto. Dnes patrí podujatie na Slovensku k najväčším v strednej Európe a každý rok sa do neho zapája viac a viac miest. Všetky aktivity v mestách Nadácia Pontis zverejnila na webovej stránke www.nasemesto.sk.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111