05. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Žilinskí dobrovoľníci pomôžu v synagóge, seniorom, ale aj na okolitých hradoch

Veľké upratovanie v synagóge, odstraňovanie bariér v meste, výlet so seniormi či pomoc na hradoch čaká dobrovoľníkov v Žiline. Kde máme ešte voľné?

Hľadajú sa dobrovoľníci do synagógy a na Stanicu

Takmer 400 dobrovoľníkov bude počas Nášho Mesta pomáhať v Žiline. Počas najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva sa bude pomáhať v neologickej synagóge a budúcej kunsthalle, ktorú majú pod palcom ľudia z Truc Sphérique. Už v piatok a v sobotu budú dobrovoľníci upravovať a pripravovať priestor synagógy na známy a obľúbený filmový festival Fest Anča a na letné pootvorenie priestoru, ktorý je v rekonštrukcii. Spoločne budú čistiť, zametať, vynášať odpad a umývať. Pridať sa možno aj k pomocným prácam na Stanici Žilina – Záriečie, ktorú treba pripraviť na letné festivaly a zaujímavé podujatia. Pomocníci sa zídu pri maľovaní spŕch, toaliet, upratovaní, úprave terasy, detského ihriska a pri skrášľovaní parku.

Odstránia nelegálnu skládku i bariéry

Vďaka TrashOutu a dobrovoľníkom sa konečne odstráni nelegálna skládka na Kragujevskej ulici, kde ešte stále potrebujú pomoc ďalších. Pridať sa možno aj k občianskemu združeniu Mulica, ktoré plánuje odstrániť bariéry v meste komplikujúce pohyb cyklistom a vozíčkarom. Dobrovoľníci budú znižovať obrubníky, inštalovať cyklostojany, umývať a čistiť vypuklé zrkadlá pre chodcov a cyklistov.

Pomoc sa zíde aj v Dome charity sv. Kamila, kde chystajú výlet do Bytče a návštevu kaštieľa pre seniorov. Potrebujú asistentov, ktorí by pomohli obyvateľom domova presúvať sa na vozíčkoch a robili im doprovod. Poobede ich spolu s ďalšími dobrovoľníkmi čaká opekačka na dvore domova.

Príďte zachraňovať hrady a kostolík

V Stránskom sa na miestnom cintoríne nachádza zrúcanina vyše 600-ročného gotického kostolíka, ktorý bol zasvätený sv. Helene. Aj tam sa zídu dobrovoľníci, aby ho obnovili. Ak niekoho lákajú aktivity vonka, pomáhať sa bude počas piatka a soboty aj na hradoch Lietava, Blatnica a Hričov, kde sa zíde každá pomocná ruka.

Kde sa ešte dá pomocť?

Vyberte sa na výlet so seniormi do Bytče
Piatok, 13.6. od 9.00 do 12.00 h
Sprevádzajte seniorov z Domu sv. Kamila na výlet a prehliadku kaštieľa v Bytči a pomôžte im pri presune na invalidnom vozíku či na chodítkach. 

Opravte si mesto
Piatok, 13.6. od 9.00 do 14.00 h
Vykonáte drobné stavebné úpravy v meste, ktoré zlepšujú a uľahčujú pohyb mestom. Budete znižovať obrubníky, inštalovať cyklostojany, umývať a čistiť vypuklé zrkadlá pre chodcov a cyklistov.

Dajte stanicu do letnej formy
Piatok, 13.6. od 9.00 do 14.00 h
Pripravte Stanicu Žilinu – Záriečie na letné festivaly. Pomôžete vymaľovať nové sprchy a toalety v kontajneri pri S2, poupratovať, upraviť terasy, detské ihrisko pripraviť park.

Poďte vyčistiť skládku na Kragulskej
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h

Pomôžte v synagóge
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
V synagóge pomôžete pripraviť priestor pre filmový festival Fest Anča a na ostatné letné „pootvorenia“ priestoru, ktorý je v rekonštrukcii. Budeme čistiť, zametať, odnesieme odpad, umyjeme.

Poďte na Hrad Lietava
Piatok a sobota, 13. a 14.6. od 9.00 do 12.00 h

Pomôžte na Hrade Blatnica
Piatok a sobota, 13. a 14.6. od 9.00 do 12.00 h

Obnovte gotický kostolík v Stránskom
Piatok, 13.6. od 9.00 do 12.00 h
Pomôžte pri záchrane vyše 200-ročného kostolíka.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111