05. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Do Nášho Mesta sa zapája viac ako 400 dobrovoľníkov v Košiciach

Ste z Košíc a ešte stále neviete, kde budete budúci piatok a v sobotu pomáhať? Rýchlo si vyberte.

Dobrovoľníci sa zapoja do Nášho Mesta aj v Košiciach.

Viac ako 5000 dobrovoľníkov bude v piatok a v sobotu 13. a 14. júna pomáhať v 14 mestách na Slovensku v rámci najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva Naše Mesto. Počas neho budú pomáhať zamestnanci firiem, ale aj verejnosť či susedia.

V Košiciach sa do podujatia, ktoré organizuje Nadácia Pontis a skupina firiem Engage, zapojí viac ako 400 dobrovoľníkov. Na košických dobrovoľníkov čaká 40 zaujímavých aktivít a ešte stále sa k nim dá pridať.

Bývalá pionierska záhrada sa zmení na bylinkovú

Pomoc sa zíde v bývalej pionierskej záhrade na Toryskej v centre mesta. Keďže sa dnes využíva veľmi málo, ľudia z Centra voľného času sa v nej rozhodli založiť bylinkovú záhradu. Časom by sa v nej mohli konať susedské pikniky a rôzne podujatia. Dobrovoľníci takisto natrú plot, bránku a záhradnú chatku.

Dobrovoľníci môžu pomôcť s hobitím domom

V Materskej škole Poľnej v Košiciach vzniknú nové preliezky pre deti z gumených pneumatík. Dobrovoľníci ich osadia do zeme a vymaľujú. V Družstevnej pri Hornáde sa môžu zapojiť do stavby prírodného hobitieho domu v Ekocentre Sosna a tvorby prírodnej záhrady.

Ak má niekto chuť ísť do prírody, pomáhať sa bude aj na Hrade nad Vinným. O hrad sa tretí rok stará združenie Zemplínsko-úžska hradná cesta a jeho cieľom je vrátiť na hrad život a turistov. Nádvorie hradu je v súčasnosti plné kameňov. Dobrovoľníci počas piatka a soboty môžu pomôcť ľuďom zo združenia skrášliť okolie hradu, odpratať hradné nádvorie, roztriediť kamene a odvážnejší si môžu vyskúšať aj stredoveké murovanie.

Nezabudlo sa ani na ľudí v núdzi

Dobrovoľníci podajú pomocnú ruku aj ľuďom bez domova a v ťažkej životnej situácii. Skrášľovať priestory plánujú v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej. V útulku by sa zišla pomoc s vymaľovaním stien, opravou dverí a okien. V Domove pokojnej staroby sa bude maľovať, sadiť brečtan, upravia sa chátrajúce lavičky a pre seniorov vznikne malá kvetinová záhrada, v ktorej budú môcť relaxovať. Dobrovoľníkom budú pomáhať aj samotní obyvatelia útulku v rámci pracovnej terapie.

Všetky dobrovoľnícke aktivity v Košiciach, kde sa ešte dá pomôcť, sa nachádzajú na webe www.nasemesto.sk. Okrem Košíc sa na východnom Slovensku zapojí aj Poprad, Spišská Nová Ves a Liptovský Hrádok. Medzi ďalšími mestami sú Bratislava, Trnava, Pezinok, Galanta, Sereď, Šaľa, Nové Zámky, Partizánske a Žilina.

Kam sa ešte môžete prihlásiť?

Bývalá pionierska záhrada sa zmení na bylinkový raj
Piatok, sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Pomôžte vytvoriť bylinkovú záhradu a maľovať plot v bývalej pionierskej záhrade na Toryskej.

Natrite plot a bránku v bývalej pionierskej záhrade
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Dobrovoľníci budú odstraňovať starý náter, natierať plot, bránku a vnútorný priestor záhradnej chatky.

Natrite školákom plot nazeleno
Piatok, 13.6. od 13. do 16.00 h
Vyše 75-metrový dlhý plot Základnej školy na Kežmarskej potrebuje oživiť. Pomôžte z neho odstrániť hrdzu a natrite ho zelenou farbou.

Pomôžte pri stavbe hobitieho domu
Piatok, 13.6. od 13.00 do 16.00 h
Ekocentrum Sosna bude s pomocou dobrovoľníkov pokračovať v stavbe prírodného Hobitieho domu a spoločne vytvoria aj prírodnú záhradu

Poďte tvoriť, vymaľujte škôlkarom steny
Piatok, 13.6. od 9.00 do 14.00 h
Materská škola Dénešova potrebuje vymaľovať miestnosť na odkladanie hračiek. Zapojte sa aj s deťmi a namaľujte im veselé motívy podľa šablón.

Pomôžte v Stonožke
Piatok, 13.6. od 9.00 do 14.00 h
Rodinné centrum Stonožka potrebuje pomoc s vymaľovaním priestorov, dverí a skrášliť okolie.

Upravme dvor škôlkárom na Dénešovej
Piatok, 13.6. od 9.00 do 14.00 h
Pomôžte s vysadením stromčekov, prerýľovať pieskovisko a rozhrabať štrk na ihrisku pre deti.

Pomoc nádvoriu Hradu nad Vinným
Piatok a v sobotu, 13.6. a 14.6. od 9.00 do 14.00
Pomôžte roztriediť kamene na nádvorí hradu a vyskúšajte si stredoveké murovanie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111