04. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Dobrovoľníci v Bratislave budú čítať deťom, vyčistia Malý Dunaj a vytvoria záhradu na streche

Ešte stále máme voľné miesta. Vyberte si zo zaujímavej ponuky aktivít a poďte dobrovoľníčiť v Bratislave.

Dobrovoľníci budú počas Nášho Mesta pomáhať pri 250 dobrovoľníckych aktivitách.

Čistenie brehov Malého Dunaja na člnkoch, čítanie pre deti v škole, tvorba záhrady na nevyužívanej streche domu, odstraňovanie nelegálnej skládky pod Prístavným mostom a viac ako 200 ďalších aktivít čaká na dobrovoľníkov v Bratislave počas podujatia Naše Mesto.

Viac ako 5000 dobrovoľníkov bude už v piatok a v sobotu 13. a 14. júna pomáhať v rovnakých tričkách počas dobrovoľníckeho podujatia Naše Mesto v 14 mestách na Slovensku.

Bratislava ponúka viac ako 200 aktivít

V Bratislave si mohli vyberať z 250 aktivít a na niektoré z nich sa ešte stále môžu prihlásiť. Dobrovoľníci napríklad spoločne vytvoria novú komunitnú záhradu na nevyužívanej terase strechy domu v Starom Meste. Mnohí sa zapoja do čistenia a skrášlenia verejných priestorov, vymaľujú zábradlie na Ružinovskej a Tomášikovej ulici, skrášlia Horský park, v gumákoch vyčistia potok Vydrica, ale aj brehy Malého Dunaja na člnkoch.

Pomoc sa zíde aj pri odstraňovaní skládky pri cyklotrase pod Prístavným mostom na ružinovskej strane Dunaja. Dobrovoľníci tak pomôžu aj ľuďom bez domova, ktorí sa často nie vlastnou vinou ocitli na ulici. Okrem manuálnych zručností môžu počas Nášho Mesta venovať aj svoj čas a vedomosti. V Útulku sv. Lujzy uvaria guláš pre ľudí v núdzi, ďalší sa vyberú so seniormi na vozíčkoch na prechádzku starým mestom.

Čítacie prestávky na Sibírskej

Novinkou tento rok bude aj celodenné dramatizované čítanie v Základnej škole Sibírskej. Deti čítajú čoraz menej kníh a ich schopnosť porozumieť textu sa znižuje. Nadácia Pontis preto prišla so zaujímavou aktivitou podpory čítania u detí s pomocou dobrovoľníkov.

„V zahraničí takéto programy fungujú v spolupráci so školami, nemocnicami, krízovými či inými centrami a majú dobré výsledky. V piatok sa síce bude na škole učiť, ale prestávky budú čítacie,“ vysvetľuje Lucia Borovská z Nadácie Pontis.

Deti si v piatok 13. júna skoro ráno budú môcť do školského klubu výnimočne zobrať vlastný vankúšik a k vtipnému čítaniu o spaní dostanú dokonca aj kakao. Neskôr ich v telocvični čaká veľký experiment, či naozaj na škole čítajú všetci – kuchárky, riaditeľka školy, školník, pani z knižnice. Cez prestávky sa na chodbách bude len čítať vďaka dobrovoľníkom a hercovi Jurajovi Kemkovi, Pištovi Vandalovi, či Tiborovi Hujdičovi alias pánu Mrkvičkovi. Ďalší dobrovoľníci počas dňa vytvoria na dvore školy malú mini knižnicu, aby si deti v klube alebo kedykoľvek počas dňa mohli vziať knižku na čítanie.

Kreatívci sa zapoja do maratónu

Na Slovensku sa prvýkrát po vzore USA, Nemecka či Francúzska uskutoční aj 12-hodinový Kreatívny maratón. Skupinky kreatívcov zo 7 PR a komunikačných agentúr budú v piatok tvoriť v priestoroch Connectu (areál bývalej Cvernovky) a pomáhať pri tvorbe komunikačných stratégií a iných projektoch známym neziskovým organizáciám ako sú Via Iuris, Člověk v tísni, Depaul, Proti prúdu a ďalším. „Neziskové organizácie potrebujú komunikovať zrozumiteľne a presvedčivo, aby mohli získavať podporovateľov a dlhodobo prinášať pozitívne zmeny v našej krajine. Napriek tomu si mnohé často nemôžu dovoliť profesionálne služby kreatívcov. Chýba im prístup k zručnostiam, ktoré sú pre ich prácu dôležité a Kreatívny maratón ponúka tento prístup,“ zdôvodňuje Monika Brošková z Nadácie Pontis, ktorá maratón zastrešuje.

Pomôžu aj generálni riaditelia firiem

Dobrovoľníci sa môžu prihlasovať na dobrovoľnícke aktivity do štvrtka 5.júna cez webovú stránku www.nasemesto.sk. Okrem Bratislavy budú pomáhať v Trnave, Pezinku, Galante, Seredi, Partizánskom, Žiline, Poprade, Liptovskom Hrádku, Spišskej Novej Vsi, Košiciach a v ďalších mestách. Nadácia Pontis podujatia každý rok organizuje spolu so skupinou firiem Engage, ktoré sa na Slovensku zaviazali k dobrovoľníctvu a pomoci komunite a prihliadajú na dobrovoľnícku skúsenosť svojich zamestnancov. Počas piatka dokonca budú pomáhať aj generálni riaditelia firiem, ktorí obleky vymenia za dobrovoľnícke tričká. Kým minulý rok pomáhali pri záchrane jedného z vojenských bunkrov, tento rok budú pomáhať stavať priečky vo vzdelávacom centre Imobilio, ktoré má po dokončení slúžiť pre zdravotne ťažko postihnutých študujúcich na vysokej škole a tiež ako chránená dielňa.

Nadácia Pontis sa v začiatkoch Nášho Mesta inšpirovala veľkým dobrovoľníckym podujatím New York Cares, v rámci ktorého tisíce New Yorčanov pomáhajú skrášľovať svoje mesto. Dnes patrí podujatie na Slovensku k najväčším v strednej Európe a každý rok sa do neho zapája viac miest.  

Do ktorých aktivít sa ešte môžete zapojiť?

Na stránke www.nasemesto.sk ponúkame rôzne zaujímavé aktivity v jednotlivých mestách. Vybrali sme pre vás zopár aj v Bratislave. Ak sa vám niektorá z nich páči, nečakajte a rovno sa prihláste.

Na ktoré aktivity sa ešte možno prihlásiť:

Poďte čítať deťom do školy
Piatok, 13.6. od 7.00 do 15.30 h
Deti čítajú čoraz menej kníh. Ich schopnosť porozumieť textu sa čoraz viac znižuje.   Nadácia Pontis preto prišla so zaujímavou aktivitou podpory čítania u detí s pomocou dobrovoľníkov. „V zahraničí takéto programy fungujú v spolupráci so školami, nemocnicami, krízovými či inými centrami a majú dobré výsledky. V piatok sa síce bude na škole učiť, ale prestávky budú čítacie,“ vysvetľuje Lucia Borovská z Nadácie Pontis. Deti si skoro ráno do školského klubu budú môcť zobrať aj vlastný vankúšik a k vtipnému čítaniu o spaní dostanú aj kakao. Neskôr ich v telocvični čaká veľký experiment, či naozaj na škole čítajú všetci – kuchárky, riaditeľka školy, školník, pani z knižnice. Cez prestávky ich na chodbách bude čakať dramatizované čítanie, ktorého sa zhostí herec Juraj Kemka, Pišta Vandal, Tibor Hujdič alias pán Mrkvička a ďalší dobrovoľníci. Ďalší dobrovoľníci počas dňa vytvoria mini knižnicu na dvore školy, aby si kedykoľvek deti mohli vo voľnom čase niečo prečítať.

Zachráňte bunkre z 1. sv. vojny
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h

Spoznajte časť histórie a pomôžte, aby sa z vojenského bunkra stalo prírodné múzeum. Vyčistite chodníky vedúce ku kavernám 1. sv. vojny a ostatné vstupné miesta. Vyčistite chodníky v okolí bunkra od odpadkov a konárov.

Vyčistite brehy Malého Dunaja na člnkoch
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Dobrovoľníci budú na člnkoch čistiť koryto Malého Dunaja od odpadkov, ktoré sú tam naplavované z Bratislavy. Malý Dunaj ako rameno Dunaja tieto odpadky prijíma a tie sa ďalej plavia v jeho koryte. Odpadky sa zachytávajú v porastoch a konároch, ktoré trčia z vody a sú tam uviaznuté, pokiaľ ich niečo, alebo niekto neodplaví ďalej.

Čistiaca úderka Pod prístavným mostom
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Pridajte sa k Zelenej hliadke a vyčistite turistickú trasu pod mostom na ružinovskej strane Dunaja.

Vyčistite skládku na Prístavnej
Sobota,14.6. od 9.00 do 12.00 h
Trash Out plánuje vyčistiť nelegálnu skládku na Prístavnej ulici.

Odstráňte náletové dreviny v okolí Sandbergu
Piatok, 13.6. od 9.00 do 12.00 h
Dobrovoľníci sa ocitnú v úlohe záchranárov a s pomocou odborníkov odstránia náletové dreviny veľkými záhradnými nožnicami alebo ručnými pílkami.

Poupratujte plochy nikoho na Agátovej ceste
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
V mestskej častiBratislava-Dúbravka sa nachádzajú plochy nikoho – nevysporiadané pozemky, ktoré nikto aktívne nespravuje. Takýmto priestorom je aj Agátová cesta po požiarnu stanicu. Pomôžte ju vyčistiť vyzbieraním odpadkov do vriec a byť príkladom ľuďom, ktorí tu žijú, o starostlivosť o svoje prostredie.

Pomôžte v nízkoprahovom centre Kaspian v Petržalke
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Kaspian chce upratať s dobrovoľníkmi okolie centra a zapojiť aj susedov. Potrebuje pomoc s úpravou a čistením detského ihriska, pozbieraním odpadkov, zametaním priestorov, maľovaním a osadením informačnej tabule KASPIAN v nových priestoroch.

Vyberte sa na prechádzku so seniormi mestom
Piatok, 13.6. od 13.00 do 16.00 h
Vyberte sa so seniormi z domova Charitas na prechádzku po Starom meste a staňte sa na jeden deň ich asistentom. Po prechádzke dobrovoľníci strávia spoločný čas so seniormi v kaviarni.

Staňte sa odborníkmi pre Unicef
Sobota, 14.6. od 9.00 do 12.00 h
Práca ľudí, ktorí robia na Linke detskej istoty, je veľmi náročná. Potrebujú sa neustále vzdelávať a čo najlepšie pomáhať deťom. Pomôžte im ako dobrovoľníci a poraďte im, ako rozširovať komunikačné zručnosti, zvládať stres, v oblasti bezpečnosti na internete a trestnoprávnej zodpovednosti mládeže.

Poďte robiť animátorov deťom do Návratu
Sobota,14.6. od 15.00 do 19.00 h
Občianske združenie Návrat, ktoré poskytuje prípravu náhradným a adoptívnym rodičom, oslavuje 20 rokov. Na záhradnej slávnosti sa zíde niekoľko desiatok rodičov, hostí, známych a dobrovoľníkov. S nimi aj 30 až 40 detí vo veku od 3 do 12 rokov. Aby si rodičia mohli užiť program, Návrat hľadá dobrovoľníkov – animátorov, ktorí by sa počas záhradnej slávnosti venovali deťom a pripravili pre nich program. Pôjde o tvorivé a športové aktivity vonku – maľovanie trička, na tvár, športové hry a iné.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111