03. 06. 2014 Zodpovedné podnikanie

Lepšie nákupy vďaka aplikácii SWICH

Spotrebitelia v New Yorku môžu vďaka novej aplikácii SWICH podporovať zodpovedných obchodníkov, ktorí zdieľajú ich hodnoty.

©SWICH

SWICH ponúka prehľad o tom, aký dopad majú činnosti jednotlivých podnikov na zdravie, životné prostredie, zamestnancov, ekonomiku či na miestnu komunitu.

„Jednou z najlepších možností, ako zlepšiť naše komunity a naše životy, je každodenné rozhodovanie, ako použijeme naše peniaze,“ uviedol Gerald Mitchell, zakladateľ SWICH-u. „Okrem rastúceho dopytu po kvalite, sa spotrebitelia počas nakupovania zameriavajú aj na spoločensky zodpovedné alternatívy. Doteraz bolo vyhľadávanie takýchto obchodov zložité, no vďaka SWICH-u je to rýchle a jednoduché,“ doplnil.

Táto platforma bola vo vývoji od začiatku minulého roka. V New Yorku vyšla v marci beta verzia, ktorá sa zatiaľ zameriava na reštaurácie. Tých je v metropole východného pobrežia približne 25-tisíc.

Aplikácia zobrazuje zoznam a hodnotenie reštaurácií podľa ich bodového zisku v piatich kategóriách: zdravie, životné prostredie, lokálny rozmer, zamestnanci a komunita. Reštaurácie sú hodnotené na škále od mínus 5 do plus 5 bodov. Podniky hodnotia samotní zákazníci, no tvorcovia aplikácie využili aj externé informácie od rôznych organizácií, akými sú napríklad Green Restaurant Association alebo Restaurant Opportunities Center.

Aplikácia sa postupne rozšíri aj na iné mestá a podniky.  

Newyorkské reštaurácie pod drobnohľadom

V amerických domácnostiach predstavuje jedlo tretiu najväčšiu položku vo výdajoch, čo predstavuje až 6 300 dolárov ročne. Takmer 50 % týchto výdavkov spadá na stravovanie mimo domova.

Ak by Američania uprednostňovali lepšie reštaurácie, malo by to významný dopad hneď na niekoľko oblastí:

  • Zdravie: Každý Američan byušetril až 450 dolárov na zdravotnej starostlivosti ročne.
  • Životné prostredie: Spotreba ropy v USA by klesla o 1 milión barelov týždenne, zatiaľ čo celkové úspory pre daňových poplatníkov by tvorili 3 miliardy dolárov ročne vďaka uprednostňovaniu lokálnych zdrojov a ekologickejším výrobným postupom.
  • Miestna ekonomika: Ekonomická aktivita by sa zvýšila o viac ako 35 miliárd dolárov a vďaka zvýšeniu zisku miestnych producentov by sa vytvorilo viac ako 500 000 pracovných miest ročne.

Zdroje: csrwire.com; SWICH

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111