29. 05. 2014 Zodpovedné podnikanie

San Francisco zakázalo predaj vody v plastových fľašiach

San Francisco je prvým mestom USA, ktoré zakázalo predaj vody v jednorazových plastových fľašiach na verejných podujatiach.

©Tim/flickr.com

Zákaz bude platiť najbližšie štyri roky a dotkne sa mestských budov, parkov či festivalov. Ako pri všetkých zákazoch aj tu existujú určité výnimky, medzi ktoré patrí usporiadanie športových podujatí. Okrem toho, plastové fľaše budú povolené v prípade nedostatku iného zdroja vody.

„Ešte nedávno náš svet nebol závislý na plastových fľašiach,“ uviedol prezident Rady supervízorov David Chiu. „Do 90. rokov sme tu takú závislosť nemali. Dnes zaznamenal tento priemysel neuveriteľný rast najmä vďaka obrovskej kampani a marketingu.“

Americkí spotrebitelia používajú plastové fľaše na vodu viac ako akýkoľvek iný národ. Každý rok ich spotrebujú viac ako 29 miliárd, pričom na výrobu sa spotrebuje až 17 miliárd barelov ropy. Rovnaké množstvo je potrebné na to, aby 1 milión áut jazdil po cestách 12 mesiacov.

Z týchto 29 miliárd fliaš je recyklovaných len 13 %. Trvá storočia kým sa fľaše rozložia na skládkach, a ak sú spaľované, ich vedľajšie toxické produkty sú vypúšťané do atmosféry.

Zdroj: ryot.org, sme.sk

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111