30. 04. 2014 Zodpovedné podnikanie

Prísne pracovné podmienky odrádzajú ľudí pracovať pre Amazon

Spoločnosť Amazon by postavením skladu v Brne vytvorila 1500 pracovných miest. Po skúsenostiach z iných krajín je otázne, či by o ne bol záujem.

© Nick Taylor/flickr.com

Jeden z najväčších internetových predajcov je povestný prísnymi pracovnými pravidlami pre zamestnancov. Protestovať voči nim sa však nevypláca. O tom sa nedávno presvedčili v Nemecku. Amazon má v krajine dva sklady – jeden neďaleko saského Lipska a druhý v blízkosti hesenského mesta Bad Hersfeld. Keď sa ich zamestnanci nedávno zapojili do štrajku s požiadavkou na harmonizovanie platov, a to na úroveň, ktorá je v Nemecku v tomto sektore typická, pohrozili im ich nemeckí zamestnávatelia presunom do Poľska, kde tento rok Amazon plánuje otvoriť tri nové sklady. 

Ako v hydinárni

Dobrú povesť nemá americký gigant ani v susediacom Francúzsku. Pracovať pre Amazon tam nie je až také lákavé – napríklad do skladu v burgundskom Chalon-sur-Saône zvážajú zamestnancov aj z 80 kilometrov vzdialených oblastí. A to aj napriek tomu, že v tejto aglomerácii žije približne sto tisíc ľudí a po odchode spoločnosti Kodak, ktorá patrila medzi najväčších zamestnávateľov v tejto lokalite, vznikla na pracovnom trhu nepriaznivá situácia. Túto dieru pomohol zaplátať práve Amazon. Jeho príchod bol vnímaný  pozitívne, ukázalo sa však, že pracovať pre neho nie je až taká výhra. Zástupcovia tamojších odborov CGT (Confédération générale du travail) dokonca tvrdia, že pracovné podmienky zamestnancov pripomínajú podmienky nosníc v hydinárňach.

Work hard

Smernice spoločnosti majú údajne prioritu aj pred francúzskym právom. Zamestnanci sa podľa interných predpisov nesmú zhlukovať, nesmú medzi sebou ani diskutovať. Ich nadriadení sú na nich prísni, ba až hrubí. Tvrdé sú nielen metódy kontroly odvedenej práce ale aj pracovné normy – norma baliča zásielok je údajne 110 za hodinu. Ani ísť na nemocenskú nie je také jednoduché, zvlášť, ak dôjde k pracovnému úrazu. Jeho definícia je účelovo ohýbaná a vydanie potvrdenia o úraze býva často odmietnuté, čo znemožňuje čerpať nemocenskú. Inšpekcia bezpečnosti práce toho veľa nezmôže – situáciu sa skôr snaží ututlať. Ako vo svojom článku Čo vás čaká v Amazone? vysvetľuje publicista a spoluzakladateľ Centra pre štúdium populárnej kultúry Felix Xaver, Amazon vo francúzskom Chalon „je dieťaťom lokálnych politikov, ktorí sú pyšní na to, že ho dokázali prilákať.“ Autor tiež uvádza, že systém práce, ktorý platí pre Amazon, je len dôsledkom trhovej ekonomiky ako celku. Zamestnanci tieto podmienky trpia len preto, aby neprišli o prácu. Tvrdo pracovať má firma aj vo svojom posolstve: „Work Hard. Have Fun. Make History.“ 

Trucujú?

Aký prístup bude mať spoločnosť k českým zamestnancom, sa ešte len ukáže. Momentálne nie je rozhodnuté, či plán investovať v Česku vôbec zrealizuje. Spoločnosť pritom sľubovala vytvorenie 1 500 pracovných miest prevažne pre nekvalifikovaných zamestnancov a investíciu blížiacu sa k trom miliardám českých korún. Napriek tomu, mestskí poslanci s predajom pozemkov developerovi CTP Invest, ktorý chcel pozemky odkúpiť a halu pre Amazon postaviť, najprv nesúhlasili. Na aprílovom zasadnutí sa už nazbieralo dostatok hlasov, ktorí zámer podporili. Medzičasom si to však rozmysleli zástupcovia Amazonu a dali na vedomie, že s investíciou v Brne viac nepočítajú. Developer CTP Invest teraz verí, že sa mu trucujúce vedenie spoločnosti podarí prehovoriť. Podľa neho by bola škoda, ak by so svojou koncepciou začínal Amazon odznova v inom meste. „Budeme s ním jednať, aby svoje stanovisko zmenil, pretože Brno si už predtým vybral ako najvýhodnejšiu destináciu,“ povedal generálny riaditeľ developera Remon Vos. Jeho zámer a snahu však môže zmariť ešte aktualizácia územného plánu, ktorí musia opäť schváliť poslanci.

Zdroje: a2larm.cznews.sk, spravy.pravda.sk

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111