04. 04. 2014 Nadácia Pontis

Pomôžte Samarke s hipoterapiou, ktorá môže spomaliť jej závažné ochorenie

Rodina 4-ročného dievčatka potrebuje 1272 eur, aby si čo najdlhšie udržalo schopnosť chodiť.

Samarka (4) sa po narodení javila ako zdravé dieťa. Včas začala sedieť, liezť i chodiť. Dievčatko bolo samostatné a nikto nemal dôvod pochybovať, že niečo nie je v poriadku. Zrazu sa však niečo zmenilo. „Prvé problémy nastali, keď mala Samarka dva roky. Prestala sa zaujímať o hračky a zrazu nedokázala robiť veci, ktoré jej dovtedy nerobili problém,“ opisuje mama Michaela.

Po kolotoči lekárskych vyšetrení Samarke diagnostikovali Rettov syndróm. Ide o závažné vrodené neurologické ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä u dievčat. Zatiaľ na neho neexistuje účinná liečba a sprevádza ho neschopnosť ovládať svoje telo a strata už naučených zručností. Chorobu je však možné spomaliť sústavným aktívnym cvičením.

Dnes sa dievčatko nedokáže postaviť samo a je odkázané na pomoc rodičov. Aj preto potrebujú pomoc. Pri znížení dopadu zákerného ochorenia na Samarkine zdravie by mohlo pomôcť pravidelné plávanie a hipoterapia. Hoci rodičia vedia, že liečba Rettovho syndrómu zatiaľ neexistuje, veria, že vďaka aktívnemu cvičeniu bude môcť byť ich dcéra ešte dlho samostatná. Samarkini rodičia sa snažia, aby ich dcérka čo najdlhšie udržala schopnosť chodiť.

Samarku môžete podporiť prostredníctvom stránky Srdcepredeti.sk bankovým prevodom alebo zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871 od soboty 5. apríla do pondelka 7. apríla. Hodnota SMS je 5 eur. Zvyšná suma poputuje na Spoločné konto pre deti.

Srdce pre deti je charitatívny projekt denníka Nový Čas a Nadácia Pontis.