14. 01. 2014 Zodpovedné podnikanie

Kaviareň, ktorá nevytvára odpad

Melbournská kaviareň Silo By Joost vyprodukuje minimum odpadu. Zmestí sa takmer do dvoch plastových fliaš.

Kaviareň Silo By Joost funguje v austrálskom Melbourne od júna 2012 a mesačne predá tisíce šálok kávy a stovky obedov. Napriek tomu je jednou z mála nízko-odpadových kaviarní s minimálnou spotrebou energie a lokálnou sieťou dodávateľov.

“Náš odpad vystavujem ako sošky, aby ľudia videli, ako málo odpadu sme vyprodukovali v priebehu 12 mesiacov,” chváli svoje úspechy majiteľ kaviarne Joost Bakker.

Silo podáva nápoje v keramických pohároch a zákazníci sedia pri stole vyrobenom z recyklovaného plastu. V kaviarni nenájdete lepenkové kartóny ani sklenené fľaše. Mlieko, olivový olej a minerálne vody sú uskladňované vo veľkých nerezových nádobách.

Nákladné vybavenie, no dlhodobé úspory

Náklady na udržateľný dizajn sú prinajmenšom o 30 % vyššie než v prípade “bežných” prevádzok. Vďaka ekologickým opatreniam je však kaviareň schopná náklady vyrovnať úsporou energií.

Najväčšou atrakciou Sila je stroj na odvodnenie odpadu, ktorý každý deň spracuje 360 kg odpadu na kompost. Ten dáva Bakker miestnym pestovateľom, od ktorých odoberá ovocie a zeleninu. Ročné náklady na kúpu, chod a udržiavanie kompostovacieho zariadenia predstavujú 35-tisíc austrálskych dolárov (AUD). Bakker však nemusí mestu platiť 8-tisíc AUD ročne za odvoz odpadkov.

Skladovaním mlieka vo vratných oceľových nádržiach Bakker minie o 10 % menej financií oproti bežnému nakupovaniu mlieka vo fľašiach alebo plastových nádobách. Farmár, ktorý si v kaviarni vyzdvihne kade a opätovne ich naplní, šetrí náklady na obalový materiál, a tým šetrí aj Bakker.

Miestni dodávatelia sú pre kaviareň zárukou kvality. „V Silo si môžem objednať akékoľvek jedlo a viem, kto vypestoval mrkvu alebo hlávkový šalát,“ hovorí Bakker. Cena dodávky surovín sa znižuje používaním plastových prepraviek namiesto kartónov. 

Na čistenie Silo používa elektrifikovanú vodu. Elektrifikácia v nej totiž zabíja baktérie. Kaviareň ušetrí za tekuté mydlo 1000 AUD.

Umývačka riadu stála Bakkera 12-tisíc AUD, no tým, že dokáže opätovne využiť vodu, vyrovnáva náklady na spotrebu elektriny kompostovacím strojom.

Silo používa kávovar Wega Green Line Espresso vybavený softvérom, ktorý si zapamätá spôsoby využívania a kávovar automaticky preprogramuje na režim s  nižšou spotrebou energie. Vďaka tomu spotrebuje o 47 % menej energie. Predáva sa však za 10-tisíc AUD, je teda drahší než bežná konkurencia.

Zdroj:  bbc.comFotogaléria: ©CES

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111